Emberek szándékos megfertőzésével vádolják a híres amerikai egyetemet

Johns Hopkins
Az egyetemhez tartozó Johns Hopkins Kórház
Vágólapra másolva!
Szerdán pert indítottak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem ellen, mert feltételezhetően szerepet vállalt egy, az 1940-es, 1950-es években lezajlott vitatott tanulmány elkészítésében. A kutatás során guatemalaiakat fertőztek meg szándékosan különböző kórokozókkal, köztük a szifiliszt okozó baktériummal. 
Vágólapra másolva!

A 773 felperes által benyújtott kereset szerint a Johns Hopkins Egyetemhez köthető orvosok és kutatók részt vettek és bátorították a guatemalai gyerekeken, elítélteken, prostituáltakon és pszichiátriai betegeken végzett emberi kísérleteket.

A tanulmányban résztvevő áldozatok egy részének szifilisszel fertőzött nővel kellett nemi kapcsolatot létesítenie, mások szervezetébe pedig fertőzött tűvel vitték be a kórokozókat. A kutatás elsődleges célja a nemi betegségek terjedésének megfigyelése volt. Az Egyesült Államok kormánya már korábban bocsánatot kért az etikátlan tanulmány elkészítéséért.

Az egyetemhez tartozó Johns Hopkins Kórház Forrás: Wikimedia Commons

„Akkoriban a nemi betegségek kutatása még jóval szűkebb terület volt, az ezzel foglalkozó kiemelkedő szakemberek többsége pedig a Johns Hopkinsban dolgozott, vagy kapcsolatban állt az intézménnyel – áll a keresetben, amely egyúttal a Rockefeller Alapítványt és a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyártót is megnevezi, mint az etikátlan kísérletek támogatóit és bátorítóit. A felperesek egymilliárd dollár kártérítést követelnek.

Mind a Johns Hopkins Egyetem, mind a Rockefeller Alapítvány tagadja a vádakat és bejelentették, hogy bíróságon védik meg igazukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről