A téli forró italok fontos alkotórészei, a citrom, a méz és a fahéj fogyasztásának jelentős egészségi előnyei vannak, különösen az emésztés könnyítésében, mondják a táplálkozástudományi szakértők.
A fahéjat már évezredek óta használják a hagyományos orvoslásban és a fűszerről megállapították, hogy gyulladásgátló hatása van. Ezen kívül tele van antioxidánssal.
Arra is akad némi bizonyíték, hogy képes csökkenteni a koleszterinszintet 2-es típusú cukorbetegekben, és egy kis tanulmányt publikáltak a Journal of Preventative Medicine folyóiratban, amelyből kiderült, hogy az étrendjükbe fahéjat iktató emberek több zsírt égettek, mint a kontrollcsoport tagjai.
A méznek szintén vannak antibakteriális tulajdonságai, és a finomított cukor sokkal természetesebb és egészségesebb alternatívájaként tekintenek rá. A citrom pedig tele van olyan vitaminokkal, amelyek egészségesen tartják a szervezetet.
A fő oka azonban annak, hogy ez a kellemes ital olyan hatékonyan segíti a súlycsökkenést az, hogy édes, fűszeres és melegséget nyújtó alternatívát kínál az egyébként fogyasztott hizlaló italokkal szemben.
„A forró víz citrommal vagy magában semmilyen súlycsökkenést nem okoz" – mondta Alissa Rumsey, az Academy of Nutrition and Dietetics tagja a Women's Health magazinnak. Hozzátette azonban, hogy a citromos ital kiegészítése mézzel csökkenti a felfúvódást, így a has körméretét. Igazán hatékony azonban akkor lesz az ital, ha – lehetőleg minél több –fahéjjal és kiegészítik.
Vigyázzunk azonban a mézzel! Noha valóban egészségesebbnek tekintik a finomított cukornál, még mindig sok kalóriát tartalmaz akár egy teáskanál is. Ezért csak annyit adjunk az italhoz, amennyi kellemesen megédesíti, de nem ragad össze a szánk tőle.