A telihold nem változtat vérfarkassá, és az alvást sem befolyásolja

Horoszkóp, Irányt mutat a telihold - Hétvégi horoszkóp (augusztus 29-30.), hétvége
Vágólapra másolva!
A holdat mindig is egyfajta misztikum övezte. Évszázadokon át elterjedt volt az a nézet, hogy a hold befolyásolja a viselkedésünket, és sokan még ma is a holdciklusra fogják rossz kedvüket vagy álmatlanságukat. Ez azonban megalapozatlan, állítják kanadai kutatók új tanulmányukban.
Vágólapra másolva!

Kanadai kutatók elhatározták, hogy kiderítik, mennyi igazság rejlik abban, hogy a hold valamiféleképpen befolyásolja az emberi viselkedést, elsősorban az alvást. Tanulmányukhoz gyerekeket választottak, mert náluk hitelesebben megfigyelhetők a viselkedésváltozások, mint a felnőtteknél és nagyobb az alvásigényük is.

Csalódtunk a teliholdban - nem befolyásolja sem a hangulatot, sem az alvást Forrás: Thinkstock

Sokféle gyereket vizsgáltak

A tanulmányba 5812 gyereket vontak be öt földrészről. A gyerekek eltérő gazdasági és társadalmi kulturális közegekből származtak, és a vizsgálatnál olyan változókat vettek figyelembe, mint az életkor, a nem, a mérés napja, a testtömegindex, az éjszakai alvás időszaka, a fizikai aktivitás szintje és az összes üléssel töltött idő.

Az adatokat 28 hónapon át gyűjtötték, ami ugyanannyi holdciklusnak felel meg. Ezeket azután három holdfázisra osztották: telihold, félhold és újhold. Az eredményeket a Frontiers in Pediatrics szaklapban tették közzé.

Korábban úgy gondolták, hogy a teliholdnál rosszabbul alszunk Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier

Öt perc különbség

A tanulmányból kiderült, hogy az éjszakai alvásidő telihold környékén 5 perccel (azaz nagyjából 1 százalékkal) csökkent az újhold idején mérthez képest.

Semmilyen más aktivitásbeli viselkedés nem módosult számottevően.

„Általánosságban véve azt gondolom, hogy nem kellene aggódni a telihold miatt” – mondta Jean-Philippe Chaput, a tanulmány vezetője, az Eastern Ontario Research Institute munkatársa. „Viselkedésünket sokkal jobban befolyásolja sok más tényező, például a gének, az iskolázottság, a jövedelem és a pszichoszociális aspektusok, mint a hold okozta gravitációs változás.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről