A korhatáros filmek vége

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Andreas Whittam Smith, a filmeket osztályozó hivatal most távozó elnöke szerint hamarosan megszűnnek azok a rendelkezések, melyek a 15 és 18 év alattiakat kizárják bizonyos filmekről.

Jelenleg a szigetországban többféle korhatárt is megjelölhet a filmek beosztását meghatározó hivatal, a BBFC. Ilyen a 18 illetve a 15 év alattiakat kizáró beosztás. Emellett létezik még a PG 13 kategória: az ide besorolt filmeket a 13 év alattiak csak felnőtt kísérővel nézhetik meg.

A szakember szerint a tendenciák abba az irányba mutatnak, hogy megszűnik a központi szabályozás, és a helyi hatóságok döntenek arról, kik nézhetik meg a hozzájuk tartozó mozikban bemutatott filmeket. Ez a rendszer már jelenleg is működik, a Pókember című filmet például egyes mozikban a 12, más mozikban a 13 év felettiek nézhették meg.

Még fontosabb változás, hogy a tiltó jellegű rendszer egyre inkább liberalizálódik Nagy-Britanniában, és inkább tanácsadó jellegűvé válik. Tíz év múlva elsősorban a szülők lesznek azok, akik eldönthetik, megnézze-e a gyerekük az adott filmet. Korhatár tehát létezni fog ugyan, de senkinek sem kell majd betartani.

Ártóak lennének a horrorfilmek?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=42732

Whittam Smith véleménye szerint a jelenlegi rendszert nem szabadna megváltoztatni, mivel a felmérések szerint a lakosság többsége elégedett vele. Ha központi cenzúra szabályozza, mely filmek legyenek korhatárosak, akkor a szülőknek nem kell amiatt aggódniuk, vajon jól döntöttek-e, mikor beülnek a családjukkal egy filmre, a gyerekek pedig védve vannak a nemkívánatos élményektől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!