Sean Penn levelet írt Bushnak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban egyre több közéleti személyiség és sztár vállalja nyíltan poltikai nézeteit, különösen azóta, hogy George W. Bush kormánya a Közel-Keleten konfrontatív külpolitikát folytat. Az Irak-ellenes támadások legutóbb Sean Pennt késztették arra, hogy felemelje szavát a kialakulóban lévő háború ellen.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Penn nyílt levélben figyelmezteti az amerikai elnököt arra, hogy ördögi körben vesz részt. "Ennek a játszmának sosincs vége, hiszen bombázásra bombázás a válasz, a megcsonkításra csonkítással felelnek, gyilkolásra pedig gyilkolással."

Majd így folytatja: "Könyörgöm, óvja meg Amerikát attól, hogy a szégyen és a horror legyen országunk öröksége!"

A színész kritizálja Bush azon kijelentését is, mely szerint a világ szeptember 11-e után "velünk, vagy ellenünk van" a terrorizmus elleni harcban. Szerinte az elnök mellőzi az árnyalt véleményeket, manipulálja a médiát, és félelmet gerjeszt az állampolgárokban.

Levelében szóvá teszi azt is, hogy Bush Irak-ellenes akciói és a civil szabadságjogok földbetiprása ellentmond annak a hazaszeretetnek, melyet oly sokszor hangoztatott. "A terrorizmus ellen csupán időszakos megoldást eredményezhet egy szuverén állam elleni támadás, melyben amerikai katonák és ártatlan civilek esnek áldozatul"- írja.

Sean Penn nem először foglal állást a kérdésben: rendezőként már kifejtette véleményét a 11"09'01 - szeptember 11 című filmben, melyben a világ különböző kultúráit képviselő alkotók jelenítették meg asszociációikat egy rövidfilm keretében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről