A maorik féltik a hegyüket Tom Cruise-tól

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Hölgyfróum
Forrás: Hölgyfróum

Az Új-Zélandon élő maorik csak bizonyos ellenszolgáltatások fejében engednék szerepeltetni egyik szent hegyüket, a Taranakit Tom Cruise legújabb filmjében. A The Last Samurai (Az utolsó szamuráj) egy amerikai katonatisztről (Tom Cruise) szól, aki a japán uralkodó megbízásából új katonai elitet próbál létrehozni a szigetországban, végképp szétzúzva ezáltal a szamuráj harcosok hagyományos társadalmi szerepét. A film jó néhány jelenetét Új-Zélandon veszik fel, ahol már meg is kezdődtek a forgatások.

A maorik szóvivője szerint a népcsoport joggal számít bizonyos "kompenzációra", tekintettel az őslakosoknak a hegyhez fűződő "különös viszonyára" és arra a feltételezésre, hogy a filmforgatás során nagy valószínűséggel megzavarják a térség szent helyeinek nyugalmát.

Peter Avery, a Venture Taranaki elnevezésű társaság szóvivője szerint a forgatás megkezdése előtt széleskörű tárgyalásokat folytattak a népcsoport képviselőivel. A velük kötött megállapodás értelmében mintegy hat és félmilliárd forintnyi tőke áramlik majd a helyi gazdaságba az elkövetkező négy hónapban. A maorik szóvivője szerint azonban nem feltétlenül anyagi juttatásra lenne szükségük, sokkal inkább a hegy természeti értékeinek megőrzéséhez kellene támogatást kapniuk az itt élőknek.

A rendező, Ed Zwick nyilatkozata szerint a Taranaki hegység a Japánban található Fudzsit fogja majd jelképezni. A kívánt hatás elérése érdekében szükséges átalakításokat a felvételeket követő utómunkálatok során végzik el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről