Odeon-Lloyd mozivá alakul a régi Duna

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Duna mozi több mint két éve, 2000 decemberében zárta be kapuit, és majdnem két évig, 2002 novemberéig hevert parlagon. Miután - többszöri próbálkozásra - megkapták rá az építési engedélyt, decemberben elkezdődhettek a felújítási munkálatok. Az épületet közben műemlékké nyilvánították, ezért a mozit eredeti állapotának megfelelően kellett helyrehozni.

A felújítást vezető Stefán Sándor főmérnök elmondta, hogy a kivitelezést végző HBF Épitőipari Kft. az 1937-ben megnyílt Lloyd filmszínház rekonstruálására törekedett, a megmaradt dokumentumok alapján. Technikailag azonban alkalmazkodtak a korhoz, így az új mozi ugyanazokkal az adottságokkal rendelkezik majd, mint a multiplexek vetítőtermei (kényelmes fotelszékek, Dolby Digital hang, klimatizált nézőtér).

A technikai fejlesztés következtében csökkenteni kellett a moziterem befogadóképességét, mely 2000 decembere előtt 300 főnek nyújtott szórakozási lehetőséget. 2003 márciusától csak 100-an látogathatnak egy vetítést, ha azonban egyéb eseményre kerül sor a teremben, további 20 fotel helyezhető el benne. Az "egyéb események" megrendezését egy pódium teszi lehetővé, mely a vászon előtt helyezkedik el. Ha színházi előadások megtartására nem is, kabaréjelenetek és díjkiosztó ünnepségek megrendezésére alkalmas.

Az Odeon honlapjahttp://www.odeon.hu/

A márciusban megnyíló Odeon-Lloyd mozi az Art-mozik hálózatába illeszkedik, vagyis elsősorban művészfilmek vetítésére vállalkozik. Demszky Gábor főpolgármester és Schiffer János főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Budapesten még mindig nem csökkent azoknak a száma, akik a művészfilmeket részesítik előnyben, és ennek köszönhetően Európa legnagyobb Art-mozi hálózatával rendelkezik a város. Szinte teljes bizonyossággal megjósolható, hogy az Odeon-Lloyd mozi is megtalálja majd a közönségét.

A várható igényekhez alkalmazkodva korábbi üzemeltetője, a Budapest Film által forgalmazott alkotásokat tűzi majd műsorára. Az üzemeltetéséért pedig a jövőben az Odeon Videó Kiadó- és Kölcsönző Kft. felelős, mely 1993 óta használta az akkori Duna mozi vászon mögötti terét. Az évek során kinőtte ezt a helyiséget, és más mozikban is videótékát nyitott. Márciustól megújult formában, kibővült kínálattal látja el a filmrajongókat, nemcsak videó-, de DVD-választékkal is. A felújításnak köszönhetően szerves részévé válik a mozinak, melynek előcsarnoka - egy kávézóval kiegészítve - egyúttal találkozóhelyet is biztosít az érdeklődőknek.

Gy. D.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!