Menekülnek Marokkóból a hollywoodiak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Baz Luhrmann és Nagy Sándor-filmje női főszereplője: Nicole Kidman

Az elmúlt évben divatba jött Marokkó hollywoodi körökben. Több nagy film producere döntött úgy, hogy ott veszi fel a külső helyszínen készülő jeleneteket. Ezek egy része - pl. Baz Luhrmann és Oliver Stone Nagy Sándor-projetkje, és Wolfgang Petersen Iliász-adaptációja - természetesen azért választotta, mert az ókori milliőt találta meg benne. A Casablancát ért múlt heti terrortámadás következtében azonban most mindhárman új helyszínt keresnek.

Wolfgang Petersen producerei egyszer már kilátásba helyezték, hogy Marokkóból máshová teszik át a forgatást, mert féltek az Amerika-ellenes hangulattól, és egy esetleges terrortámadástól. A rendező azonban bekeményített, és kijelentette: egész stábja nevében vállalja a kockázatot. A 41 halálos áldozatot követelő tragédia azonban őt is elgondolkoztatta.

Akárcsak Dino De Laurentiist, aki a Leonardo DiCaprio főszereplésével, és Baz Luhrmann rendezésében készülő Nagy Sándor-film producere. Bár már rengeteg pénzt áldozott a marokkói stúdió felépítésére, inkább beletörődik az anyagi veszteségbe, mint hogy veszélybe sodorja a stábot. "Hacsak nem változik a helyzet 5-6 hónapon belül, bármelyik hollywoodi filmsztár célpontja lehet egy merényletnek. Ennek kockázatát pedig nem vállalhatjuk" - jelentette ki.

A Csillagok háborúja-sorozat hivatalos honlapjahttp://www.starwars.com/A negyedik epizód (Az új remény) honlapjahttp://www.starwars.com/episode-iv/

Úgy tűnik, ezzel George Lucas is egyetért, aki szintén Marokkóba készült, hogy leforgassa a Csillagok háborúja soron következő epizódjának egyes jeleneteit. Az elmúlt napokban már gondoskodott is róla, hogy a szomszédos Tunézia befogadja a forgatócsoprtot, és a felvételek időpontja ne csússzon.

Eredetileg Steven Spielberg is ide helyezte az Indiana Jones 4 bizonyos jeleneteit, ő azonban még nem döntött arról, hogy milyen új megoldás jöhet szóba. Ahogy Oliver Stone sem, akinek - többek között - Colin Farrellt és Anthony Hopkinst kell megóvnia a bajtól.

Tény, hogy nem könnyű hasonlóan olcsó, és a hatalmas technikai eszköztárnak megfelelő helyszínt találni, ráadásul Marokkó - különösen az itt készült Gladiátor és A sólyom végveszélyben után - bejáratott helyszínnek számított. A történtek után úgy tűnik, Málta és Mexikó jár jól, ahol hasonló adottságokra találhatnak a filmesek. Wolfgang Petersen és Dino DeLaurentiis már döntöttek arról, hogy a Troy stábja (Brad Pitt-tel az élen) ide költözzön, Baz Luhrmann pedig hazájába, Ausztráliába utaztaja a Nagy Sándor-film résztvevőit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről