Orwell-premier a Toldiban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: XX. Század IntézetAz Állatfarm első ízben rajzfilmes változatban került vászonra 1954-ben, John Halas rendezésében.(A XX. Század Intézet jóvoltából ezt márciusban láthatták az érdeklődők.) 45 évvel később az Oscar-díjjal is jutalmazott Jim Henson's Creature Shop (a Tini Nindzsa Teknőcök, a Pinokkió kalandjai, a Babe és a Muppet Show alkotói) a technika segítségével újra megelevenítették Orwell regényét.

A több mint 120 élő állat mellett a valódi állatokhoz megszólalásig hasonló bábfigurákkal keltették életre a szereplőket, akiknek hollywoodi sztárok (Patrick Stewart, Peter Ustinov, Ian Holm és Julia Ormond) kölcsönözték a hangjukat. A 11 hetes írországi forgatást féléves előkészítő munka előzte meg, mely alatt 65 szakember építette fel a bábfigurákat.

John Stephenson rendező szerint filmje nem egy Disney-szerű alkotás, hanem az Orwell-regény hű adaptációja, mely maróan szatirikus és fájdalmas. Magyarországi ősbemutatójára az Orwell-év alkalmából, 2003. szeptember 26-án kerül sor a Toldi moziban. A filmvetítést Laár András nyitja meg. Amennyiben a 20.00 órás előadásra az összes jegy elkel, az egyedi alkalomra való tekintettel a filmet 22.00 órától újra levetítik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!