Magyar filmek Montrealban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Torzók a rendező saját gyermekkori emlékeit idézik fel az 1956 utáni megtorlások időszakában, a különösen embertelen körülmények között. Sopsits Árpád alkotása februárban a legjobb rendezés díját nyerte el a magyar filmszemlén. A Levél Amerikába című bolgár-magyar-holland koprodukció, Iglika Trifinova munkája -, ugyancsak a versenyprogramban kapott helyet. Ugyanitt egyébként argentin, cseh, svéd, brazil, kubai, kínai, iráni, svájci, olasz, francia, amerikai, spanyol és japán filmek mellett három kanadai és négy német film is szerepel.

A szekciós vetítések közül ki kell emelni a Ma filmművészete sorozatot, ahol két magyar alkotás indul. Az egyik a Moszkvában is elismert Tímár Péter Vakvagányok, a másik pedig A csodálatos mandarin, Mészáros Márta műve. A televíziós filmek között Moldoványi Ferenc Gyerekek-Koszovó 2000 című dokumentumfilmjét láthatja a közönség.

A fesztivál igazgatója, Serge Losique valamennyi magyar mozgókép rendezőjét és producerét meghívta Montrealba. A Magyar Filmunió először szerepel önálló standdal a rendezvényen. A zsűri elnöke a francia színésznő, Emanuelle Béart, magyar tagja Kézdi-Kovács Zsolt lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!