A hét filmbemutatói

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az alagút
Színes, feliratos, német krimi

Roland Suso Richter politikai krimije 1961-ben, a hidegháború mélypontján játszódik. A keletnémet úszóbajnok, Harry Melchior (Heino Ferrch) sikeresen Nyugat Berlinbe menekül, nővére azonban a keleti oldalon, a frissen felhúzott fal mögött marad. Szöktetésére életveszélyes tervet eszel ki, amely amellett hogy nagyszabású és őrült, még drága is, ezért megállapodást köt az NBC-vel, hogy filmre vehetik az akciót. Bemutatni persze csak a sikeres szöktetés után lehetne a filmet. Melchior egy alagutat akar ásni a szögesdrótok alatt.

A szűk térben Heino Ferch vezetésével remek színészek ássák az alagutat, ami százötven méter hosszú, de a film három órája nem csak ezzel telik. A drámai történet thriller-izgalmáról számtalan fordulat, félreértés és félrevezetés gondoskodik.

A német SAT.1 tévé eddig legdrágább - 14 millió márka költségvetésű - filmje Hasso Herchel (Heino Ferch) az NDK-s úszóbajnok - és egyben embercsempész - igaz történetén alapul.

Ajánlat:
A Der Spiegel cikke a filmről és az eredeti alagútról

Kardhal
színes feliratos amerikai thriller

A sármos szociopata Gabriel (John Travolta) a világ legügyesebb hackerét (Hugh Jackman) kényszeríti egy szupertitkos kormányzati pénz rablására, hogy az összegből saját nemzetközi terrorista-ellenes akcióit finanszírozhassa. A milliárd dolláros vagyonok digitális információként keringenek a cyberspace-ben, a high-tech bankrablónak csak számítógépre, nagyfelbontású képernyőre és vörösborra van szüksége a rabláshoz.

"Hollywooddal az a baj, hogy szar filmeket csinálnak!"- mondja Travolta a Kardhalban. A Kánikai délután című filmet hozza fel példának, amelyben az emberrablók megkegyelmeztek a túszoknak, és ez lett a végzetük. Travoltával ez nem fordulhat elő, tárgyként, lélektelen eszközként kezeli a túszokat, monológja szemléltetéseként fel is robbant néhányat, hiszen így érhet el legjobb eredményeket a terrorista ellenes akcióiban. A gyors bosszúállás sikertelenségére azonnal ellenpéldát szolgáltatott az élet - vagyis az amerikai elnök-, a filmen ez mégsem ejt csorbát. A Kardhal erényei közé sorolhatjuk a jelenetek tökéletes designját, a látványos akciókat, magát Travoltát, Halle Berry plussz 500 ezer dollárért bevállalt vetkőző jelenetét, a cinikus szövegeket, és - nem utolsósorban - a trükkös és kiszámíthatatlan cselekményszövést.

Dominic Senna (Kalifornia - A halál nem jár egyedül, Tolvajtempó) Kardhala az Összeesküvés-elmélet és a virtuális thrillerek keveréke.

A film honlapja

Köszi a csokit!
színes feliratos francia thriller

Nagypolgári házaspár, André Polonski a neves zongorista és Milka Muller a dúsgazdag csokoládégyárosnő édes hármasban töltik napjaikat fiúkkal a Genfi tó közelében fekvő villájukban. Egy nap fiatal lány kopogtat be hozzájuk egy régi üggyel kapcsolatban: azt mesélik ugyanis, hogy annak idején, a szülőszobában, összecserélték Polonski gyerekével. A zongoristától szeretne bizonyságot nyerni. Ez a titok ugyan megoldódni látszik, a szintén zongoristának készülő lány mégis ottragad a családnál, egyre jobban belebonyolódik az életükbe, és alaposan megkavar néhány múltbéli titkot.

Claude Chabrol (A ceremónia, Zsaru a pácban), a francia Hitchcock új thrillerében minél csillogóbb az idilli látszat, annál hátborzongatóbb a tartalom.

Az anya szerepében Isabelle Huppert, a zongorista apa az énekes-színész Jacques Dutronc. Chabrolnak a hangulat és a feszültség, a színészeinek a művész-miliő és az irónia megteremtése volt a célja.


Négybalkéz
Színes, feliratos, amerikai vígjáték

A főhős, Martin Lawrence eddig altáji humorral fűszerezett filmek - Gagyi mami, Életfogytig – szereplője volt, a Négybalkéz mégis klasszikus helyzetkomikumok és félreértések vígjátéka. Erre a garanciát a partnere, Danny DeVito és a rendező, Sam Weisman (Párosban a városban) jelenti.

Kevin (Lawrence), a besurranó tolvaj, barátnőjétől gyűrűt kap ajándékba, ami a kabalája lesz. Egy sima rablás közben azonban lebukik, mert a házigazda, a korrupt multimilliomos, Max Fairbanks (DeVito) otthon van, és a kihívott rendőrök szeme láttára elveszi Kevintől a gyűrűjét, azt állítva hogy az övé. Kevin hiába szökik meg, és próbálja féltett kincsét visszaszerezni, mert Max is titokzatos erőt tulajdonít az ékszernek, és az életénél is jobban vigyáz rá. Megindul a harc a gátlástalan bizniszmen és a piti tolvaj között. Maxnek ezentúl nem lesz nyugta, akár az aktuális Playboy szépével randizik titokban, akár a szenátusi meghallgatáson vesz részt.

A film honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!