Filmtörvényt és gyorssegélyt kér a filmszakma

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az MFSZ már a választások második fordulója után levelet küldött Kovács László (MSZP) és Kuncze Gábor (SZDSZ) pártelnöknek, amelyben a filmtörvény előkészítését végző szakmai bizottság eddigi munkájáról, az eredményekről tájékoztatták a pártvezetőket - tájékoztatta az MTI-t Szomjas György. Egyúttal jelezték azt is, hogy a magyar filmgyártás működőképességének biztosításához anyagi "gyorssegélyre", 600-800 millió forintos azonnali plusz támogatásra lenne szükség.

A levélben kitértek arra is, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) játékfilmes kuratóriuma a rendelkezésére álló csekély keret - az idén 320 millió forint - és a pályázatok nagy száma miatt nem tudott döntést hozni az összeg elosztásáról. Az MFSZ levelet juttatott el az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságához is, amely szerdai ülésén a leendő kulturális minisztert, Görgey Gábor hallgatta meg. A bizottságnak küldött levélben az MFSZ összefoglalta a filmes kerekasztalba tömörült szakmai szervezetek álláspontját, bízva abban, hogy "a kormányzásra kerülő koalíció, illetve a kulturális tárca vezetésében megvan a politikai szándék a magyar filmélet és filmfinanszírozási rendszer jobbítására és rendbetételére".

Hozzátette, hogy az MFSZ továbbra is az MMK kuratóriumi keretei között szorgalmazza a filmfinanszírozás megerősítését és sürgeti a filmszakmai reformot, amelyet csak a filmtörvény megalkotásával lát biztosítottnak. Az MFSZ vezetői - Illés György elnök és Szomjas György főtitkár - által jegyzett levélben nyomatékosítják azt is, hogy a magyar filmszakma kizárólag a legális érdekképviseleti szervezetekkel folytatott vitákkal tartja kialakíthatónak azokat a politikai elképzeléseket, amelyek meghatározóak lehetnek a jövőbeni magyar filméletre.

Korábban:
Szakmai és politikai konszenzus a filmtörvény érdekében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről