Németország
ÉLŐ
Dánia

MGM kasszasiker: a 100 éves stúdió 10 legjövedelmezőbb filmje

Vágólapra másolva!
Főként a James Bond- és a Rocky-filmeknek köszönhetően a Metro-Goldwyn-Mayer nemcsak művészi értelemben véve, de anyagilag is Hollywood egyik legsikeresebb filmstúdiója. Itt a 10 legnagyobb MGM kasszasiker.
Vágólapra másolva!

Az idén 100 éves Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) Hollywood aranykorának legsikeresebb filmstúdiója volt. Cikksorozatunk előző részében elmeséltük az MGM híres logójának, az üvöltő oroszlán történetét, most a filmstúdió 10 legtöbb bevételt termelő filmjét mutatjuk be. A 10 MGM kasszasiker között megtalálható kortalan klasszikus is, de nem meglepő módon itt is a franchise-filmeknek köszönhető az anyagi siker: a top 10-es lista legtöbb helyét két mozisorozat, a James Bond- és a Rocky-filmek foglalják el. Ezek ráadásul olyan filmszériák, amelyek mögött gyártóként és/vagy forgalmazóként eredetileg a United Artists állt, csakhogy a (többek között) Charlie Chaplin által alapított "művészstúdió" 1981-ben beolvadt az MGM-be, így kerültek a James Bond- és Rocky-mozik forgalmazási jogai az "oroszlános" stúdióhoz.

MGM kasszasiker
Egy hatalmas MGM kasszasiker: Elfújta a szél (Clark Gable és Vivien Leigh)
Fotó: MGM

MGM kasszasiker: a 10 legnagyobb bevételt hozó film 

 

  •  Az MGM legnagyobb kasszasikere a 2002-ben bemutatott, 20. hivatalos James Bond-film, a Pierce Brosnan főszereplésével készült Halj meg máskor. Duplán jubileumi Bond-mozi: mivel a Lee Tamahori által rendezett rész nem csak a 20. a sorban, de 40 évvel az első 007-es mozikaland, a Dr. No után mutatták be. Ennek megfelelően a Halj meg máskor (amelyben Brosnan negyedszer, és utoljára alakította a brit titkosügynököt) számos utalást tartalmaz az előző 007-es filmekre. Bár ez az MGM legnagyobb kasszasikere, 431, 942 millió dolláros (mintegy 160 milliárd forint) globális jegyár-bevételével a Halj meg máskor csak a 6. a legtöbb pénzt termelő James Bond-filmek között (az első a 2012-es Skyfall 1,1 milliárd dollárral). Ugyanis a 2006-os Casino Royale-tól kezdve a forgalmazói jogok részben kikerültek az MGM portfóliójából, így az azóta készült, anyagilag minden esetben sikeresebb öt film sikerei hivatalosan nem az "oroszlános" stúdió eredményeit növelik.
  • A stúdió második legsikeresebb filmje egy művészi értelemben is vitathatatlan siker: a 412,8 millió dolláros globális bevétele mellé 4 Oscar-díjat is begyűjtő Esőember. Barry Levinson 1988-as, az autizmust és a Savant-szindrómát több millió néző számára megismertető drámája 1989-ben elnyerte a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb eredeti forgatókönyv (Ronald Bass, Barry Morrow) és legjobb férfi főszereplő (Dustin Hoffman) Oscar-díját, de további négy kategóriában is jelölte az amerikai filmakadémia (látványterv, operatőr, vágás, zene) – valamint számos más elismerés mellett megkapta a berlini filmfesztivál fődíját, az Arany Medve-díjat, a mai napig az egyetlen olyan alkotás, amely ugyanabban az évben diadalmaskodott Berlinben és az Oscar-gálán. Az Esőember hosszú ideig, egészen pontosan 33 évig az utolsó MGM-film volt, amely ott szerepelt az Oscar-díj jelöltjei között a legjobb film kategóriájában (Paul Thomas Anderson 2021-es filmje, a Licorice Pizza volt a legutóbb az az MGM-produkció, amelyet Oscar-díjra jelöltek).
  • A harmadik helyen egy igazi klasszikus, az 1939-ben bemutatott, 8 Oscar-díjat (köztük a legjobb film, rendezés, női és férfi főszerep) elnyerő Elfújta a szél áll, 390 millió dolláros bevétellel. Egyes számítások szerint ugyanakkor Victor Fleming 1939-es rendezése minden idők legnagyobb kasszasikere: a 2022-es inflációhoz mért mozibevétel alapján ugyanis 3,9 milliárd dollár (1442 milliárd forint) a Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével készült Margaret Mitchell-adaptáció eredménye, ami közel félmilliárd dollárral megelőzi a minden idők legtöbb bevételt hozó filmjei lista hivatalos győztesét, James Cameron 2009-es Avatarát.
  • A negyedik helyen egy újabb James Bond-film, a Michael Apted által rendezett A világ nem elég (1999) áll 361 millió dolláros jegyár-bevétellel. A 19. Bond-film anyagi sikere jelentős kritikai és nézői elutasítással párosul, sokan a mai napig az egyik (ha nem a legrosszabb) 007-es filmként emlegetik, leginkább Denise Richards csapnivaló játékát és a gyenge forgatókönyvet kiemelve.
  • Az ötödik helyen is egy Bond-mozi, az 1995-ös Aranyszem áll, 356,4 millió dolláros bevétellel. A 17. 007-es kalandfilmben mutatkozott be Pierce Brosnan minden idők legismertebb brit titkosügynökének szerepében, és ez volt az utolsó film, amelyben a Bond-franchise-t elindító producer, Albert R. Broccoli dolgozott. Valamint ez volt az első Bond-film, ami a kelet-európai rendszerváltások után készült (az 1989-es A magányos ügynök után), ennek megfelelően a cselekmény nagy része a hidegháború befejezésének következményeiről szól, áruló MI6 ügynökkel és önállósuló orosz tábornokkal, valamint indítékként a második világháború utáni brit-kozák-szovjet konfliktussal, amelynek során a britek segítségével esett több tízezer kozák a szovjetek áldozatául.
Az MGM legnagyobb kasszasikere: Halj meg máskor (Pierce Brosnan és Halle Berry)
Fotó: MGM
  • A hatodik helyen is egy afféle franchise-film szerepel: a Thomas Harris regényeiből készült Hannibal Lecter-filmek 1999-es "része", azaz a Ridley Scott rendezte Hannibal (ami az 1991-es, öt Oscar-díjat nyert A bárányok hallgatnak folytatása). Az Anthony Hopkins által alakított agyafúrt pszichopata kalandja 350 millió dollárt termelt világszerte a mozipénztáraknál, de rengeteg kedvezőtlen kritikát kapott, amelyek zöme a regényhez és az 1991-es Jonathan Demme rendezéshez mérve ítéli gyengének az MGM filmjét.
  • Az MGM kasszasikerek top10-es listájának "különlegessége", hogy mind a négy Brosnan-féle Bond-mozi felkerült rá: az 1997-es A holnap markában 339,5 millió dollárral a hetedik.
  • A nyolcadik helyen viszont már egy másik népszerű MGM-franchise, a Rocky-széria negyedik része szerepel. A főszerepet alakító Sylvester Stallone által írt és rendezett Rocky IV. (1985) 300,4 millió dollárt termelt az MGM-nek világszerte, annak ellenére, hogy a kritikák lesújtóak voltak (bár abban egyetértettek, hogy az Ivan Dragót alakító Dolph Lundgren szerepeltetése telitalálat volt).
  • A kilencedik helyen is egy Rocky-film, pontosabban a franchise spin-offjának harmadik része, a 2023-as Creed III. áll, 274,4 millió dolláros bevétellel. Bár Stallone volt az egyik producer, az előző két filmtől eltérően a Creed III-ban már sem forgatókönyvíróként, sem színészként nem szerepelt, s bár 2019 óta szó van egy hetedik Rocky-filmről, nem valószínű, hogy a most 77 éves Stallone visszatér Rocky Balboaként a mozivászonra.
  • Az MGM 10. legsikeresebb filmje is egy Rocky-mozi, az 1982-es Rocky III. Ezt is a címszereplő Stallone írta és rendezte, és ebben látható először az A. Thomas Schomberg által készített Rocky-szobor a Philadelphia Szépművészeti Múzeum lépcsőjének tetején (kisebb botrány is volt később belőle). A vegyes kritikák ellenére a film 270 millió dollárt termelt, valamint az 1976-os első rész és a 2015-ös Creed között csak ez a rész kapott Oscar-jelölést, méghozzá a legjobb eredeti betétdal (Eye of the Tiger) kategóriájában.

Az MGM további kasszasikerei között (még több James Bond- és Rocky-film mellett) olyan klasszikusok szerepelnek, mint az 5 Oscar-díjas Doktor Zsivágó (1965), a 11 Oscar-díjas Ben Hur (1959), az 5 Oscar-díjas Száll a kakukk fészkére (1975) vagy a 3 Oscar-díjas Holdkórosok (1987).

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről