Ezeket biztosan nem tudta Brigitte Bardotról

Vágólapra másolva!
A lázadása a gyerekkorából fakad, nemzeti intézményt is mintáztak róla, kártérítést kellett fizetnie a gyerekének, és filmpremierrel ünnepli a 90-et. A jubileumi születésnapját ünneplő francia ikon Brigitte Bardot-ról szóló legérdekesebb információkat gyűjtöttük össze cikkünkben.
Vágólapra másolva!

Brigitte Bardot lázadása a gyerekkorából fakad

Brigitte Bardot
Brigitte Bardot szépségét hamar felfedezték - 1952 -ben A normann fogadó című filmben főszerepet kapott - Fotó: Underwood Archives 

Jómódú párizsi család gyermekeként született 1934. szeptember 28-án, egy előkelő környéken található nagypolgári, hétszobás lakásban nőtt fel. A felnövése azonban nem alakult gondtalanul, mert nagyon komoly szigor uralkodott otthon, ami még a gyerekek számára is szabályozta az élet minden apró részletét. Így Brigitte Bardot már kislányként is gyakran lázadozott, ez a jellemvonás később pedig a védjegyévé vált.

Balerina helyett lett modell

A 2. világháború alatti náci megszállás idején nem nagyon mozdulhatott ki a lakásból, ekkor kezdett el az otthoni lemezek zenéjére táncolni a saját szórakoztatására. Tehetségesnek bizonyult a táncban, és balettos akart lenni, a híres Conservatoire de Paris is felvette a növendékei közé. 15 évesen azonban felfedezte őt egy divatmagazin igazgatója, és modell lett belőle, ahonnan egyenes út vezetett a filmek világába.

Brigitte Bardot - Actress Turned Activist
Az 1960-as években már minden férfi a lábai előtt hevert - igazi szexszimbólum lett belőle - 
Fotó: KEYSTONE Pictures USA / KEYSTONE Pictures USA/KEYSTONE Pictures USA

Brigitte Bardot minden idők egyik legnagyobb szexszimbóluma

A színészi karrierjében az 1956-os És Isten megteremté a nőt jelentette az áttörést. A Bardot erotikus kisugárzására nagymértékben építő film óriási siker lett Amerikában is, a női szexualitás felszabadítójaként ünnepelték, a későbbi szerepeivel együtt pedig a szexuális forradalom egyik hőse és szimbóluma lett.

Nemzeti intézményt mintáztak róla

A francia elnök Charles de Gaulle úgy beszélt róla, mint Franciaország egyik legfontosabb exportcikkéről, de nem csak informálisan lett belőle igazi intézmény. 1969 és 1978 között róla mintázták meg Marianne de France-t, a francia nemzeti jelképet a különféle ábrázolásokon.

Ő (is) énekelte az egyik leghíresebb francia dalt

Az 1960-as és 1970-es években énekesnőként is komoly karriert futott be, többek között Serge Gainsbourg dalait előadva. A híres-hírhedt, rendkívül erotikus Je t’aime… moi non plus című számot is eredetileg vele vették fel, de aztán Bardot inkább visszatáncolt a kiadásától, Gainsbourg pedig később Jane Birkinnel adta ki a slágert. Évtizedekkel később azért a Bardot-féle változat is nyilvánosságra került.

Brigitte Bardot nagyon korán visszavonult

Még 40 éves sem volt, amikor végleg felhagyott a színészi karrierjével. Elege lett a hírnévvel járó felhajtásból és mentális terhekből, és valami szívének sokkal kedvesebb dologgal szeretett volna foglalkozni. Ezt az állatvédelemben találta meg, a saját alapítványával azóta is élharcosa az ügynek.

Több alkalommal kísérelt meg öngyilkosságot Brigitte Bardot

Az életéről szóló források legalább hat alkalomról tudnak, amikor megpróbált öngyilkosságot elkövetni, az első ezek közül 1950-ben, az utolsó 1992-ben történt. A leghíresebb eset nyilvánosan zajlott, amikor halálos adag nyugtatót vett be egy üveg vörösborral, és egy strandon a hullámok közül kellett kimenteni. 

Brigitte bardot leaves the clinic after attempting suicide, October 3, 1960
Brigitte Bardot súlyos lelki gondokkal küzdött- Ez a fotó 1960 október 3-án készült, amikor elhagyta a klinikát egy öngyilkossági kísérlete után
Fotó: Universal Archive/Universal Images Group 

Kártérítést kellett fizetnie a fiának

Bardot négyszer ment férjhez, az utolsó házassága 1992 óta tart a vállalkozó Bernard d’Ormale oldalán. Egyetlen gyereke született 1960-ban, akiről az önéletrajzi könyvében később kegyetlen részleteket osztott meg. A terhessége idején egy tumornak érezte a magzatot, és többször a saját hasát ütötte, hogy megszabaduljon tőle. A gyerek nevelésében sem vett részt, az akkori férje vállalta magára a feladatot. Az önéletrajz megjelenése után a fia beperelte az könyvvel okozott érzelmi károkért és a magánélete megsértéséért, Bardot-nak pedig fizetnie is kellett a bíróság ítélete után.

Nem akarta kezeltetni a súlyos betegségét

A nyolcvanas évek mellrákkal diagnosztizálták, amit eleinte nem akart kezeltetni, mondván elfogadja a végzetét. A színésznő-barátnő Marina Vlady győzte meg végül, hogy kezdje el a kemoterápiát, aminek segítségével két évvel később teljesen meggyógyult.

Brigitte Bardot, founder and president of the association « Brigitte Bardot »
Brigitte Bardot régóta él visszavonultan, már csak az állatvédelem foglalkoztatja -  
Fotó: KCS Presse / MEGA / NORTHFOTO/The Mega Agency

Brigitte Bardot premierrel ünnepli a 90. születésnapot

Májusban fog a francia mozikba kerülni a Bardot című dokumentumfilm, ami visszatekint a francia filmművészet egyik legnagyobb ikonjának kivételes életére. A dokumentumfilm archív Brigitte Bardot képek, felvételek, interjúk és rekonstrukciók keverékét felhasználva, Bardot narrációjával tárja fel a színésznő egyedülálló pályafutását. A film első előzetesét pedig a 90. születésnap alkalmából hozták nyilvánosságra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!