Budapesti Klasszikus Film Maraton: Oscar-díjasokkal és hazai sztárokkal tarolt a program

7. Budapesti Klasszikus Film Maraton
7. Budapesti Klasszikus Film Maraton megnyitója
Fotó: Nemzeti Filmintézet
Vágólapra másolva!
Costa-Gavras, Szabó István, Sebestyén Márta, Ternovszky Béla, Eszenyi Enikő, Réti Adrienn, Trokán Anna, Gubik Petra, Schell Judit, Szabó Simon, Balogh Edina, Gombó Viola Lotti, Váradi Gergely, Sütő András is a megnyitó vendégei között volt. A 7. Budapesti Klasszikus Film Maratonon hatalmas érdeklődéssel zajlott az Urániában.
Vágólapra másolva!

Hatalmas érdeklődés kísérte az idei év egyik legkiemeltebb filmes eseményét. A 7. Budapesti Klasszikus Film Maratonon 5 nap alatt több, mint 100 filmet vetítettek az érdeklődőknek. Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke a megnyitón kiemelte: a filmtörténet legcsodálatosabb alkotásaiból látható válogatás az elkövetkező napokban nagyvásznon - mondta, hozzátéve: többségüket kiváló minőségben felújítva mutatják be.

7. Budapesti Klasszikus Film Maraton
7. Budapesti Klasszikus Film Maraton megnyitója
Fotó: Nemzeti Filmintézet 

7. Budapesti Klasszikus Film Maraton: a filmtörténet legjava

 

A filmintézetnél kincsként tekintünk filmörökségünkre, ezért kiemelt küldetésünk, hogy ezeket a kincseket, az elmúlt 123 év magyar filmanyagát feltárjuk, felújítsuk, megőrizzük és élménnyé tegyük a nagyközönség számára

 - mondta Káel Csaba.

Kitért arra, hogy az idei program fókuszában a 110 éves magyar animáció áll. Az évforduló alkalmából számos klasszikus hazai és koprodukcióban készült alkotást is felújítottak, és folyamatosan restaurálnak az NFI - Filmlabor és a Filmarchívum munkatársai, amelyeket ezúttal nagyvásznon, az eredetihez képest jobb minőségben csodálhat meg a közönség. Hozzátette, hogy az idén olyan legendás külföldi alkotások is láthatók a fesztiválon, mint az Ének az esőben vagy a Berlin felett az ég, amelyet a rendező, Wim Wenders 11 további alkotásával együtt vetítenek.

Sztárok a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton megnyitóján

A megnyitón köszöntötte Szabó Istvánt, kiemelve, hogy a rendező A napfény íze című, generációkon átívelő filmeposza is látható lesz. A fesztivál filmjei között említette a Hair és a 2001: Űrodüsszeia című alkotásokat is, amelyek a Szent István-bazilika előtti téren láthatók. Elmondta, hogy a nézők megismerkedhetnek a magyar gyökerekkel rendelkező George Pal munkáival is, aki Marczincsak György Pál néven született Cegléden és Hollywoodban lett sztár. Kiemelte: óriási megtiszteltetés, hogy a rendezvényen részt vesz a nyitófilm, a Berlinale fődíjával kitüntetett Zenedoboz rendezője, az Oscar-díjas Costa-Gavras. A részben Magyarországon készült filmről elmondta: producere elődje, Andy Vajna volt, aki idén ünnepelte volna 80. születésnapját. Kiemelte, hogy a vetítésen részt vesz Sebestyén Márta is, aki a filmben Jessica Lange belső monológját énekli. Costa-Gavras, a rendezvény díszvendége a megnyitón személyesen mutatta be Arany Medve-díjas filmjét, amelyet 1989-ben rendezett. A görög-francia rendező felidézte a film születésének történetét, ahogy a magyar származású Joe Eszterhastól megkapta a Zenedoboz című forgatókönyvet, a vele való közös munkát.

Elmondta, hogy érdekesnek találta a forgatókönyv minden rétegét, ahogy egyszerre adott képet az akkori Amerikáról, amely befogadta a menekülteket, és Európáról, valamint egy európai országról is. A történetben sok olyan aspektus volt, amelyről rögtön úgy gondolta, hogy nagyvászonra kívánkozik - tette hozzá. Mint mondta, a film elkészült, később pedig Joe Eszterhas elküldte neki a könyvét, amely az édesapjáról szól, ekkor jött rá, hogy a film főhőse az ő édesapja. Amikor a forgatókönyvet írta, nem fedhette fel, hogy ez egy személyes történet - idézte fel, gratulálva ahhoz a bátorsághoz, hogy saját édesapja történetéről később könyvet írt.

A rendező kitért arra, hogy a film központi figurája, az apa szerepére karizmatikus színészt keresett, aki meg tudta személyesíteni ezt az erős karaktert. Kiemelte, hogy Armin Müller-Stahlt először Szabó István Redl ezredes című filmjében látta.

7. Budapesti Klasszikus Film Maraton
 Szabó Simon és Balogh Edina is megjelent 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton nyitó gáláján
Fotó: Nemzeti Filmintézet

A rangos esemény megnyitóján Costa-Gavras mellett, Szabó István, Sebestyén Márta, Ternovszky Béla, Eszenyi Enikő, Réti Adrienn, Trokán Anna, Gubik Petra, Schell Judit, Szabó Simon, Balogh Edina, Gombó Viola Lotti, Váradi Gergely, Sütő András is jelen volt. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!