100 éve született a hollywoodi díva, aki tinilányként csavarta el a legnagyobb férfibálvány fejét

Lauren Bacall, LaurenBacall, amerikai színésznő, 100 éve született
circa 1945: American screen star Lauren Bacall, whose first husband was Humphrey Bogart. (Photo via John Kobal Foundation/Getty Images)
Fotó: Getty Images/John Kobal Foundation
Vágólapra másolva!
Lauren Bacall és Humphrey Bogart legendás szerelme és házassága Hollywood történetének leghíresebb románcai közé tartozik, pedig az esélyek minden téren ellenük szóltak. De a 100 éve született díva élete nem csak emiatt különleges történet.
Vágólapra másolva!

Lauren Bacall eredetileg Betty néven született 

Lauren Bacall, LaurenBacall, amerikai színésznő, 100 éve született
Lauren Bacall valójában Betty néven született - (Photo via John Kobal Foundation/Getty Images)
Fotó: Getty Images/John Kobal Foundation

A barátai és családtagjai élete végéig csak Bettynek hívták azt a legendás filmcsillagot, akit a világ Lauren Bacall néven ismert. Hiszen Betty néven született 1924. szeptember 16-án, és hivatalosan sosem változtatta meg a keresztnevét, csak a filmek stáblistáján. Betty Joan Perske egy New York-i családban jött világra, és egész életében szorosan kötődött a városhoz. A zsidó származású felmenői Kelet-Európából vándoroltak ki a tengerentúlra: anyai ágon a mai Románia, apai ágon a mai Belorusz területéről.  

Lauren Bacall gyermekkor nem volt egyszerű 

A titkárnőként dolgozó édesanyja és az orvosi eszközökkel házaló ügynök édesapja házassága hamar megromlott, az egyedüli gyerek Betty mindössze ötéves volt, amikor elváltak, és ezután szinte alig látta az apját. Ez a rossz viszony is belejátszott abba, hogy az édesanyja nem akarta megtartani a házas nevét, és inkább visszavette a(z egyik) korábbi családnevét, a román Bacalt. Ebből lett aztán a lánya művésznevében Bacall, immár dupla l-el a végén, mert így jobban hangzott a kiejtése. „Biztosan megnehezítette a dolgokat, hogy egyke voltam, akit egy egyedülálló szülő nevelt. Mindig is bizonytalan maradtam kicsit az önértékelésemben. Ráadásul ott volt még a zsidóság is, amit idővel megszerettem, de gyerekként úgy éreztem, mintha valami bélyeg lenne rajtam.” – mondta a gyerekkoráról a színésznő. 

Lauren Bacall tanulmányai 

Lauren Bacall családja a születése idején még középosztálybelinek számított, de az apja lelépése után anyagi nehézségekkel küzdöttek. Már ahhoz is tehetős rokonok segítségére volt szükség, hogy Bacall színvonalasabb középiskolába járhasson, ahol eleinte a tánc érdekelte a legjobban, sőt balettozni is járt, de aztán az érdeklődése egyre inkább a színészet felé fordult. A gimi után felvették a rangos American Academy of Dramatic Arts színésztanoncai közé, többek között Kirk Douglas társaságában. Ösztöndíj a képzésekhez viszont csak fiúk számára volt elérhető még ekkoriban, és Bacall a maga szerény anyagi hátterével nem bírta fizetni egy idő után a tandíjat, így félbe kellett hagynia a színészi tanulmányait. 

Lauren Bacall Howard Hawks feleségének köszönheti filmes karrierjét 

A színészi pályához végül kerülőúton jutott vissza. A megélhetése érdekében elkezdett modellkedni, noha később így emlékezett vissza az akkori külsejére: „Csak egy laposmellű, nagylábú, nyakigláb kamasz voltam.” Amíg pedig a fotómodellkedés nem hozott eleget, mellette esténként egy színházban jegyszedőként is dolgozott. Végül egy címlapfotó a Harper’s Bazaar magazin borítóján hozta meg a szerencséjét. A fényképet kiszúrta magának Nancy „Slim” Keith, a híres hollywoodi producer és rendező Howard Hawks akkori felesége. Felhívta a férje figyelmét a címlaplány kisugárzására, Hawks azonban nem volt meggyőzve, és megkérte a titkárnőjét, hogy először nézzen jobban utána a lánynak. A titkárnő azonban félreértette a kérést, és rögtön egy meghallgatást szervezett le Bacallnak, repülőjeggyel Hollywoodba. A személyes találkozás alkalmával Hawks rögtön meglátta a tinédzser lányban egy filmsztár adottságait, és hétéves szerződéssel láncolta a stúdiójához, heti 100 dolláros fizetéssel. Egyetlen dolgot kifogásolt: Bacall magas orrhangját, ezért aztán elküldte beszédtanárhoz, és ott dolgozták ki a színésznő később legendássá váló mély, rekedtesen szexi hangtónusát. 

Lauren Bacall, LaurenBacall, amerikai színésznő, 100 éve született
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/MGM

Lauren Bacall híres nézése 

 Hawks első filmnek felkínált két, előkészületben álló produkciót is az új színésznője számára: az egyikben Cary Grant, a másikban Huphrey Bogart oldalán mutatkozhatott volna be a mozivásznon. Bacall választása a Cary Grant-filmre esett, de végül Hawks mégse abba a produkcióba rakta be őt. Az első filmje így a Szegények és gazdagok lett, aminek forgatásán már az első találkozáskor felizzott a szenvedély Lauren Bacall és a nála 25 évvel idősebb férfiikon Humphrey Bogart között. „A kezeim remegtek, a fejem remegett, a cigaretta a számban remegett, annyira izgultam a felvétel előtt. Rettegtem, hogy mindent tökreteszek. Minél inkább próbáltam elfojtani a remegést, annál erősebb lett. Végül rájöttem, hogy csak úgy tudom stabilan tartani a fejem, ha egészen lehajtom, az államat szinte megtámasztom a mellkasomon, és onnan nézek fel Bogartra. Működött a dolog.” – emlékezett vissza Bacall a híres pillanatra, ami nem csak kettejük viszonyában jelentett mérföldkövet, de ekkor született meg a „The Look” névre keresztelt legendás nézés is, ami később színésznőként a védjegyévé vált. 

 

Lauren Bacall és Humphrey Bogart szerelme 

A hollywoodi szupersztár Humphrey Bogart ekkoriban még házasságban élt a színésznő Mayo Methot-val, de ez sem akadályozta meg abban, hogy már a forgatáson szerelmi viszont kezdjen a fiatal partnernőjével. Bacall a szüzességét is ekkor vesztette el, és kettejük között napról napra egyre jobban lángolt a szenvedély. Fülig szerelmesen egyértelmű lett számukra, hogy közösen folytatják az életüket, még ha Bogartnak a házassággal kapcsolatban akadtak is kételyei. Nem a szerelmük tartósságában nem bízott, hanem a saját tartósságában, tudatában léve a jelentős korkülönbségnek és az egészségügyi problémáinak. Bogart így feltette magának és a barátainak a kérdést: szabad-e belerángatnia olyan házasságba egy fiatal lányt, ami esetleg csak rövid ideig tart majd? Végül a szintén filmsztár, magyar származású barátjára, Peter Lorrére hallgatott ezügyben, aki így válaszolt a felvetésére: „Öt jó év is többet ér, mint egy se!” Bogart a kétségeit persze megosztotta a szívszerelmével is, akit szintén nem riaszthatott el ilyesmi: „Sosem gondoltam úgy a házasságra, mint valami véget nem érő dologra. Néhány évbe is bele tud férni az örökkésvalóság.” – emlékezett vissza Bacall. 

 

Lauren Bacall, LaurenBacall, amerikai színésznő, 100 éve született
Humphrey Bogart és
Lauren Bacall tizenkét évig lehettek együtt a férfi haláláig
Fotó: ChristopheL via AFP/Warner Bros

Lauren Bacall és Humphrey Bogart örök hűséget fogattak 

A megismerkedésük után alig egy éven belül meg is tartották az esküvőt, és a házasságuk szerencsére végül nem csak öt évig tartott. Igaz, nagyon hosszú ideig sem: tizenkét közös év adatott meg nekik Bogart halála előtt. Ez alatt a tizenkét év alatt nem csak a magánéletben, de a mozivásznon is rengeteg időt töltöttek együtt, azóta klasszikussá vált filmek sorában szerepelt közösen a kor hollywoodi álompárja. Mind közül a leghíresebb A hosszú álom (1946), melyben Bogart a neki olyannyira jól álló cinikus magánnyomozót, Bacall pedig a neki olyannyira jól álló femme fatale-t alakította, a film noir műfajának egyik klasszikusát megteremtve. Jellemző, hogy Lauren Bacall csak 1950-ben szerepelt először olyan filmben (a Kertész Mihály rendezte Bright Leafben), ahol nem Bogart volt a partnere. 

Lauren Bacall, LaurenBacall, amerikai színésznő, 100 éve született
Bacall az utolsó időkben végig ápolta a súlyosan beteg férjét - Fotó: Collection ChristopheL via AFP/MGM

Elhunyt Humphrey Bogart, Lauren Bacall házastársa 

Humphrey Bogart 1957 januárjában hunyt el, az egész életében erős dohányos filmcsillag szervezete feladta a küzdelmet a nyelőcsőrákkal szemben. Mindössze 57 éves volt ekkor, az özvegye pedig csak 32. Bacall az utolsó időkben végig ápolta a súlyosan beteg férjét, és annak halála után is nehezen folytatta a karrierjét. A következő évben forgatott két filmje egyaránt megbukott, és ezután inkább visszavonult egy időre a mozitól. Hazatért New Yorkba, és az ottani színpadokon, élő közönség előtt talált vissza újra a színjátszás öröméhez. Csak a hatvanas évek közepén tért vissza a filmvászonra, és egy új műfajban, komikaként mutatta meg egy másik arcát Tony Curtis oldalán A szex és a hajadonban. 

Lauren Bacall, LaurenBacall, amerikai színésznő, 100 éve született
Fotó: Getty Images/Darlene Hammond

Elhunyt Humphrey Bogart, Lauren Bacall házastársa 

Közben Bacall magánélete is fordulatosan alakult. A férje halála után nem sokkal egy másik szupersztár férfibálvánnyal, Frank Sinatrával kezdett szerelmi viszont. Az énekes a kezét is megkérte, de amikor ennek híre kiszivárgott a bulvársajtóhoz, Sinatra dühében véget vetett a kapcsolatnak. Bacallt tartotta felelősnek a dologért, és elárulva érezte magát – pedig egy oktalan közös barát fecsegett csak a nem megfelelő embernek. Bacall 1961-ben ment újra férjhez, de nem Sinatrához, hanem a színésznagyság Jason Robardshoz. Nyolc évig tartott a frigy, egy közös gyerekkel, aki csatlakozott a Bogarttal közös két csemetéhez. Bacall mindhárom gyereke megpróbálkozott később a színészi pályával, de egyikük se futott be közel olyan karriert se, mint a szüleik. 

Lauren Bacall, LaurenBacall, amerikai színésznő, 100 éve született
72 éves korában jelölték először és utoljára az az Oscar-ra, de nem kapta meg - Fotó: Getty Images/Malcolm Taylor

Lauren Bacall filmjei nem jutottak el a legendás díjig 

Hiába a korai befutás, a klasszikussá vált filmek egész sora (a már említetteken kívül például a Gyilkosság az Orient expresszen, A mesterlövész, vagy a Tortúra), a hollywoodi élvonalban eltöltött évtizedek, egy idő után pedig a legendás díva státusza, Lauren Bacallról sokáig tudomást sem akart venni az Oscar-díj. 72 éves korában jelölték először és utoljára az elismerésre a Tükröm, tükröm című romantikus komédiáért, de akkor sem vihette haza az aranyszobrocskát. 2009-ben végül egy életműdíjjal orvosolta a helyzetet az Amerikai Filmakadémia. 

Lauren Bacall egy igazi legenda 

„Még mindig dolgozom, sosem hagytam abba, és amíg az egészségem engedi, nem is fogom.” – jelentette ki Bacall már jóval a hetven felett, és tartotta is magát a szavához. Még a 21. században is rendszeresen felbukkant kultfilmek kisebb szerepeiben, így például a Dogville-ben, a Születésben, vagy a Maffiózók sorozatban. Hangját adta A vándorló palota animációs film boszorkányának, és élete utolsó színészi munkája is egy szinkron volt: a Family Guy tévésorozat egyik 2014-es epizódjában. Hollywood történetének egyik legnagyobb dívája végül néhány héttel a 90. születésnapja előtt hunyt el, sztrók következtében.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!