Michael Douglas 80: ezek a kedvenc alakításaink a születésnapos filmsztártól

Vágólapra másolva!
80. születésnapját ünnepelte nemrég az amerikai színész, akinek egy világsztár apa árnyékában kellett felnőnie és elindulnia a színészi pályán, melynek során sikerült a lehető legmagasabbra jutnia. Listára gyűjtöttük Michael Douglas azon alakításait, amiket mindenképpen látnod kell.
Vágólapra másolva!

San Francisco utcáin (1972-1976)

Les rues de San Francisco, michael douglas, San Francisco utcái
Michael Douglas Steve Keller nyomozót alakította a filmben -
 Fotó: Collection ChristopheL via AFP / Collection ChristopheL via AFP/© Quinn Martin Productions / Warner Bros Television

Michael Douglast először a San Francisco utcáin krimisorozatban ismerte meg igazán a világ, amiben 98 epizódon át alakította az ifjú Steve Keller nyomozót. A főszereplőtársa az a Karl Malden volt, akit az apján keresztül gyerekkora óta ismert, és akit aztán a közös munka révén a színészi mentorának, példaképének, majd a legjobb barátjának is tartott.

Tőzsdecápák (1987)

Wall Street, michael douglas, tőzsdecápák
Michael Douglas a Tűzdecápákban fantasztikusan alakít
 - Fotó: Collection ChristopheL via AFP / Collection ChristopheL via AFP/© Twentieth Century Fox

Gordon Gekko lett Michael Doglas színészi karrierjének talán legikonikusabb karaktere, a könyörtelen kapitalizmus örök szimbóluma. Ebben a mester és tanítványa történetben a zöldfülű Charlie Sheen és a dörzsölt tőzsdecápa Michael Douglas méri össze egymással a pénzügyi furfangját és ambícióját, miután balul sül el köztük a főnök-beosztott viszony.

Végzetes vonzerő (1987)

'Fatal Attraction' Movie Stills, végzetes vonzerő, michael douglas
Ekkoriban olyannyira védjegyévé váltak a sztárnak az ilyen szerepek - 
Fotó: ZUMA Press / MOVIESTILLS/ZUMA Press

Akadt olyan időszaka a mozitörténelemnek, amikor Michael Douglas és az erotikus thriller műfajának kombinációja biztos sikert jelentett. Ekkoriban olyannyira védjegyévé váltak a sztárnak az ilyen szerepek, hogy még az alkoholproblémái miatti elvonókúráját is úgy adták el az ügynökei a nyilvánosságnak, hogy a szexfüggőségét kezelteti. A Végzetes vonzerőben Glenn Close alakította mellette azt a kissé neurotikus hölgyet, azt nem bírja elviselni, hogy a nős főhős nem akarja folytatni vele a viszonyt az egyéjszakás kaland után, így aztán elkezdi tönkretenni az életét.

Elemi ösztön (1992)

'Basic Instinct' by Paul Verhoeven, USA/France, 1992., michael douglas, elemi ösztön
Michael Douglas ekkor volt a csúcson, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt 
Fotó: KPA Honorar und Belege / KPA Honorar und Belege/KPA / Heritage-Images

Az erotikus thrillerek korszakának leghíresebb darabjában a nemek harca szó szerint értendő, itt a küzdelem időnként tényleg fizikai, a gyönyörért és az életért egyaránt. Sharon Stone és a villantós jelenete ezzel a filmmel lettek világhírűek, Michael Douglas ekkor volt a csúcson, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Az Elemi ösztönben egy írónő és egy zsaru gabalyodik össze: előbbit jégcsákányos gyilkossággal gyanúsítják, utóbbi nyomoz utána, mindenre kiterjedően.

 

Összeomlás (1993)

FALLING DOWN - EIN GANZ NORMALER TAG, összeomlás, michael douglas
Fotó: HIP/ Northfoto / HIP/ Northfoto/MOVIESTILLS

Michael Douglas élete valószínűleg legnagyobb alakítását nyújtotta az egyetlen, rosszul sikerült Los Angeles-i napot elmesélő Összeomlásban: feledhetetlen a folyamat, ahogyan a tisztességes mintapolgár fokozatosan bekattan a belvárosi dugóban, hogy ámokfutásba kezd a városban, miközben egyre több mindent megtudunk a múltjáról és a tetteinek okairól is.

A Hangya-filmek (2015- )

A képregényfilmek újkori hívása elől Michael Douglas sem tért ki. A 80 éves filmsztár utóbbi éveinek legismertebb szerepét Dr. Hank Pym jelenti: először 2015-ben bújt bele a visszavonult egykori szuperhős és feltaláló bőrébe, azóta pedig további négy Marvel-produkcióban mentorálta Paul Ruddot a Hangya szerepében

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!