A Semmelweis című filmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra

Vágólapra másolva!
A Semmelweis című mozifilmet nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése alapján - közölte az MTI-vel kedden a Nemzeti Filmintézet (NFI).
Vágólapra másolva!

Az NFI tájékoztatása szerint a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 18 magyar egészestés mozifilm közül választotta ki Koltai Lajos filmjét. A bizottságban Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg vett részt. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusi, 97. Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1. és 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban. Ezek közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják majd ki azt az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra, 

az Oscar-díjak ünnepélyes átadására pedig március 2-án kerül sor Los Angeles-ben. 

Tavaly ősszel a New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően Torontó közönségét is meghódította a Koltai Lajos rendezésben, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével, Lajos Tamás producer vezetésével a világhírű magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült film. 

A Torontói EU Filmfesztiválon a magyar alkotás a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat. 

A magyar mozikban mintegy 350 ezren nézték meg a filmdrámát, diadalútja később a legnagyobb streaming platformon folytatódott 

- idézi a közlemény. A főszereplők mellett fontos alakítást nyújt az alkotásban Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is. A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás mellett Vida Joe, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán volt. A Semmelweis című alkotás forgalmazási jogait a Filmintézet a régió összes országára, valamint Spanyolországra, Latin-Amerikára és Észak-Amerikára is értékesítette.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a Semmelweis film egy felkavaró dráma a megszállott elhivatottságról. A 2023. november 30-án bemutatott történelmi film az elmúlt 5 év legsikeresebb magyar alkotása.

Júniusban hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO fesztivált. A négynapos esemény végén átadták a Magyar Mozgókép Díjakat, ahol a Semmelweis és A nemzet aranyai kapták meg a legfontosabb díjakat.

Tavaly, a 96. alkalommal megrendezett Oscar-gála nagy nyertese az Oppenheimer volt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!