Christian Bale majdnem belehalt egy szerepébe

Vágólapra másolva!
Vannak színészek, akik bármit megtesznek egy szerep kedvéért. Christian Bale is ebbe a táborba tartozik, karrierje során számtalanszor vetette alá magát drasztikus átalakulásnak. Az első ilyen metamorfózis egyike pedig éppen a ma 20 éve megjelent A gépész főszerepéért történt. Ezt még sok látványos súlyingadozás követte az évek során, ezekből szemezgettünk cikkünkben.
Vágólapra másolva!

Mit tenne meg egy színész, hogy megjelenésével tökéletesen prezentálja az általa vászonra vitt karaktert? Vannak, akik kopasz kobakra cserélik az addigi hosszú fürtjeiket. Akadnak olyanok, akik hosszú órákat ülnek minden nap a sminkesek székében mozdulatlanul. Valamint ott van Christian Bale, aki pályafutása során egy-egy szerep kedvéért annyiszor változtatta drasztikusan a testsúlyát, hogy az orvosok már többször figyelmeztették, ha nem hagyja abba, bele fog halni. Ezekről a radikális átalakulásairól szedtünk össze néhányat.

Christian Bale
Christian Bale, a metamorfózis mestere (Fotó: Entertainment Pictures)

Amerikai pszichó (2000)

Bár gyerekként egy egész világ emlékezett rá a Steven Spielberg által rendezett A nap birodalmából, az Amerikai pszichóban már meghökkentően hatott a felnőtté vált, teljesen kigyúrt Christian Bale. Karaktere, a nárcisztikus pszichopata Patrick Bateman meg is követelte, hogy Bale a lehető legtökéletesebb fizikumot teremtse meg. Ehhez pedig a rengeteg edzés mellett teljesen elhagyta a cukrot, nem nassolt, és rengeteg fehérjét vitt a szervezetébe.

Christian Bale alaposan kipattintotta magát Patrick Bateman szerepe kedvéért (Fotó: KPA Honorar & Belege)
Christian Bale alaposan kipattintotta magát Patrick Bateman szerepe kedvéért (Fotó: KPA Honorar & Belege)

A gépész (2004)

A walesi színész által játszott karakter, Trevor Reznik a címben szereplő hivatást űzi, betegesen sovány testalkata pedig a durva álmatlanságnak köszönhető, amitől Trevor egy éve szenved a történet szerint. Bale közel 30 kilótól szabadult meg mindössze 4 hónap leforgása alatt, és a forgatás során alig több mint 54 kg volt a testsúlya. Az orvosa fel is hívta a figyelmét, hogy ennél lejjebb már ne menjen a mérleg mutatója, mert az végzetes is lehet. Hogy ezt a súlyt elérje, mindössze egy almát evett egész nap, desszertnek pedig megivott egy kávét. Másfél évtizeddel később Joaquin Phoenix is ehhez hasonló diétát alkalmazott Joker megformálása végett, bár ő néha evett még egy kis halat, illetve zöldséget is.

2004 - The Machinist - Movie Set
Állítólag pár mínusz kiló választotta el a haláltól A gépész forgatása során (Fotó: Entertainment Pictures)

Batman: Kezdődik (2005)

Fél éve sem volt A gépész befejezése után, hogy összekapja magát, és felszedjen magára egy jelentősebb izomtömeget, mielőtt elkezdték volna forgatni Christopher Nolan Batmanjét. A denevérjelmezes igazságosztó eljátszásáért Christian Bale öt hónapon keresztül megállás nélkül evett. A napi egy almát tartalmazó diétáját felváltotta a mindennapi pizza- és jégkrémfogyasztás.

'Batman Begins' Movie Stills
Rohamléptékben kellett kilókat magára pakolni, hogy megmentse Gothamet (Fotó: Warner Bros. / ZUMA Press)

Hajnali mentőakció (2006)

Ahogy elhagyta Gothamet, ismét a diéta fogadta. A Hajnali mentőakció kedvéért közel 25 kilogrammot fogyott. A jeleneteket pedig a cselekménnyel ellentétes sorrendben vették fel, hogy a Dieter Denglert alakító Christian Bale szépen, fokozatosan szerezhesse vissza normál testsúlyát addig, mire a főszereplő fogságának kezdetéhez érnek a forgatás során.

2006 - Rescue Dawn - Movie Set
Nemcsak Christian Bale, hanem Steve Zahn is alaposan lefogyott a mentőakcióhoz (Fotó: Lena Herzog / NORTHFOTO/© 2006 by Entertainment Pictures)

A harcos (2010)

A drogfüggőségével küzdő ökölvívó megformálásához megint le kellett fogynia, de ezúttal a rettenetes diéta helyett más taktikát választott. 

„Futottam, mint egy őrült. Órákig tudtam volna futni megállás nélkül, és a végén igazán egészségesnek éreztem magam.” 

– mondta Bale, egy 2010-es interjúban.

2010 - The Fighter - Movie Set
Christian Bale és Mark Wahlberg A harcos című filmben
(Fotó: l90 / ZUMApress.com/© 2010 by Paramount Pictures)

Amerikai botrány (2013)

Az eddigi séma alapján ki lehet következtetni, hogy a fogyást ezúttal is súlygyarapodás követi. Christopher Nolan Batman-trilógiájának befejező darabja, A sötét lovag – Felemelkedés után Christian Bale elképesztő tempóban kezdett el fánkokat, hamburgereket és szinte bármit enni, ami csak elé került. Meg is lett az eredménye, 18 kilót hízott, felvett egy szemüveget és egy idétlen parókát, cserébe pedig kapott az Akadémiától egy Oscar-jelölést is.

'AMERICAN BLUFF' FILM WITH JENNIFER LAWRENCE
Felismerhetetlenségig hízott az Amerikai botrány miatt (Fotó: T.C.D / VISUAL Press Agency / NORTHFOTO/Prod DB © Atlas Entertainment)  |  

Alelnök (2018)

Néhány év egészséges étkezést és életmódot követően Bale ismételten készen állt arra, hogy komoly átalakulásnak vesse alá magát. Az Egyesült Államok korábbi alelnökéről, Dick Cheney-ről szóló mozi miatt megint közel 20 kilogrammot szedett fel, ezúttal a pite volt a kedvence. Azonban ez nem volt elég, a fejét is leborotválta, illetve a szemöldökét is befestette. A nyakát is vastagabbá akarta varázsolni, ezért külön gyakorlatokat csinált.

2018 - Vice - Movie Set
Sok munkát nem hagyott a sminkmestereknek a művész úr
(Fotó: Annapurna Pictures / NORTHFOTO/© 2018 by Entertainment Pictures)

Az aszfalt királyai (2019)

Az alelnök befejeztével akadt egy kis problémája, nem fért bele a versenyautóba. Ezen sürgősen változtatnia kellett, talán egy kicsit túl is lőtt a célon, hiszen 30 kilónál is többet dobott le magáról. Kollégája, Matt Damon nem is hitt a szemének, az meg végképp ledöbbentette, hogy Christian Bale elmondta neki, egyáltalán nem evett semmit, hogy minél hamarabb formába kerüljön.

Christian Bale fogyása sikeresnek mondható, végül belefért a kocsiba (Fotó: Twentieth Century Fox / NORTHFOTO/© 2019 by Entertainment Pictures)
Christian Bale fogyása sikeresnek mondható, végül belefért a kocsiba (Fotó: Twentieth Century Fox / NORTHFOTO/© 2019 by Entertainment Pictures)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!