Nagykorú lett Christopher Nolan tökéletes trükkje

Vágólapra másolva!
A mozi megjelenése előtt az emberek számára bűvészek szemfényvesztő műsorai szolgáltatták az illúziót. Erről az időszakról készítette A tökéletes trükk című, lehengerlő drámáját Christopher Nolan, amely éppen 18 évvel ezelőtt jelent meg a mozikban. Össze is szedtünk 10 érdekes tényt a filmről cikkünkben!
Vágólapra másolva!

Az Oscar-díjas angol direktor nevéhez rengeteg korszakalkotó mozi köthető. Az első, igazán nagy elismerést és hírnevet Christopher Nolan Batmannek köszönheti, az álarcos igazságosztóról készített trilógiával csinált magának nevet Hollywoodban, ezután pedig meg sem állt. Olyan olyan zseniális mozikat szállított, mint az Eredet, a Csillagok között vagy a tavaly nyáron megjelent Oppenheimer. Azonban talán túlságosan is keveset beszélnek az emberek a két bűvész vérre menő versengését bemutató drámájáról, A tökéletes trükkről. Szerencsére az alkotás éppen ma ünnepli 18. születésnapját, és ennek apropóján össze is szedtünk tíz, kedvcsináló érdekességet róla.

Christopher Nolan épp nagyon magyaráz valamit, Christian Bale pedig nagyon figyel (Fotó: Touchstone Pictures / NORTHFOTO/© 2006 by Touchstone Pictures)
Christopher Nolan épp nagyon magyaráz valamit, Christian Bale pedig nagyon figyel (Fotó: Touchstone Pictures / NORTHFOTO)

Christopher Nolan trükkjei

1. Mint tudjuk, a mozi magyarul A tökéletes trükk címet kapta. Eredeti nyelven a Prestige, azaz presztízs, avagy tekintély névre hallgat. Ez a kifejezés viszont a latin praestigium szóból ered, melynek jelentése szemfényvesztés.

 

2. A hétszeres Grammy-díjas angol zenész, David Bowie először elutasította Christopher Nolan ajánlatát, és nem vállalta el Nikola Tesla szerepét. Azonban az angol rendező szabályosan könyörgött Bowienak, mert meggyőződése volt, hogy csakis ő tudná eljátszani a titokzatosan viselkedő, különc feltalálót. Nem túl merész kijelenteni talán, hogy Nolannek igaza volt.

David Bowie 1947-2015 Legendary Musician
Végül David Bowie beadta a derekát (Fotó: Touchstone Pictures / NORTHFOTO)

3. A mozi egyik főszereplője, Hugh Jackman rendesen beleásta magát a bűvészet világának témájába. Egyszer a feleségével Las Vegasban megtekintették a híres illuzionista, David Copperfield műsorát, majd az előadást követően Copperfield meginvitálta őket a saját szexshopjába. Furcsa, de Jackmanék elfogadták a meghívást, a szexshopban pedig egy titkos ajtón át egy hatalmas előadóteremben találták magukat, ahol a mágus hajnalig tartó műsorral szolgált a házaspár számára.

 

4. Azt tudni lehet Christopher Nolanről, hogy előszeretettel dolgozik ismerős arcokkal, korábban bevált színészekkel. A tökéletes trükkben pedig az egyik családtagja is szerepet kapott, hiszen Christian Bale karakterének kisfiát a direktor mindössze néhány hónapos kisbabája játszotta.

2006 - The Prestige - Movie Set
A két mindenre elszánt mágus szerepében Christian Bale és Hugh Jackman (Fotó: Touchstone Pictures / NORTHFOTO)

5. 2006 nemcsak a labdarúgó-világbajnokság éve volt, hanem a bűvészfilmeké is. Ugyanis abban az évben három ilyen tematikájú alkotás is megjelent. A cikkünkben tárgyalt darab mellett ekkor készült el Neil Burger A mágus, illetve Woody Allen Füles című filmje is. Utóbbiban egyébként A tökéletes trükk szereplői Hugh Jackman és Scarlett Johansson is feltűnnek. Úgy tűnik, nagyon megtetszett nekik az illúzió világa.

 

6. A film egymással versengő két mágusát úgy hívják, hogy Alfred Borden és Robert Angier. Ha összeolvassuk a két karakter monogramjait, akkor az ABRA kifejezést kapjuk, mely a bűvészek által használt abrakadabra „varázsige” része.

2006 - The Prestige - Movie Set
Scarlett Johansson is igyekszik átverni a nézőt (Fotó: Francois Duhamel / Entertainment Pictures)

7. Christian Bale egy trükköt sem tanult meg igazán a forgatás során. A produkció során egy profi bűvész, Ricky Jay támogatta a stáb munkáját, aki saját maga is szerepelt a végső változatban. Jay-jel kapcsolatban a walesi színész elmondta, hogy mindig csak egy részét mutatta meg a trükköknek, a teljes egészét sosem, így nem is tudta, pontosan hogyan hajtja végre azokat.

 

8. Az egyik jelenetben szerepel egy kínai mágus, Csung Ling-szu, aki a való életben is létezett. Bár valójában ő egy William Ellsworth Robinson névre hallgató, amerikai illuzionista volt, aki felvette a kínai trükkmester karakterét, és olyan komolyan is vette, hogy közel húsz éven át nem szólalt meg angolul nyilvános helyen. Tette mindezt egészen halála napjáig, amikor egy fatális, félresikerült golyófogó trükk következtében anyanyelvén kiáltott fel, hogy „Istenem, meglőttek! Le a függönnyel.”

2006 - The Prestige - Movie Set
Hugh Jackman, a színpad a tiéd (Fotó: Francois Duhamel/ Entertainment Pictures)

9. A filmben elhangzik, hogy a bűvésztrükkök felépítésének három fázisa van: Az ígéret, a fordulat és a jutalom. Érdekes módon, a kész mozifilm története is ennek az elvnek az alapján épült fel.

 

10. Kis híján Az amerikai szépség direktora, Sam Mendes rendezte a filmet. Mendes kapálózott is a film alapjául szolgáló regény írójánál, Christopher Priestnél, hogy ő vihesse vászonra a könyv sorait. Ám egy alkalommal Priest kezébe került Christopher Nolan első filmjének, a Csapdának (angolul Following) a kazettája, és akkor elhatározta, hogy a fiatal angol rendezőre fogja rábízni a munkát. Végül Nolan csak sok évvel később hozta tető alá a projektet, két Batman rész között.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!