Gladiátor 2: Bárkiből lehet gladiátor Máltán a római Colosseumban

gladiátor 2, colosseum
Fotó: JLPPA / Bestimage
Vágólapra másolva!
Képzeljük el, ahogy egy becsületes máltai állampolgár mind nap felkel, elmegy dolgozni, hazafelé megveszi a hatos pakk Cisket, megnézi a tévében a máltai Megasztárt, lefekszik aludni, és ugyanez kezdődik elölről, amíg egyszer csak…
Vágólapra másolva!

…az ágyból kikelve egy hatalmas Colosseumot lát meg a szomszédban, sőt még egy diadalív is lett mellette. Na, valami ilyesmi történhetett a máltai Fort Ricasoliban. Itt forgatták ugyanis a hamarosan a mozikba kerülő Gladiátor 2 nagyobbik felét, ehhez pedig elképesztő díszletet építettek fel. Nézzük is 5 érdekességet Málta ókori Rómává változtatásáról.

gladiátor 2, colosseum
Ridley Scott rendező ezúttal sem bízta a véletlenre a Gladiátor 2 látványvilágát - Fotó: JLPPA / Bestimage

Életnagyságú Colosseum épült a Glaidátor 2 kedvéért

A Fort Ricasoliban felépített életnagyságú római Colosseum másolat igazán monumentális szerkezet, amely körülbelül 50 méter átmérőjű és 20 méter magas. Nem kevés munkát kellett belefektetni a történelmi hűség biztosítása érdekében. A csapat hagyományos építési technikák és modern mérnöki megoldások kombinációját alkalmazta, hogy egy olyan díszletet hozzon létre, amely nemcsak hitelesnek tűnik, hanem biztonságos is a színészek és a stáb számára. A Colosseum számos kulcsjelenet központi elemeként szolgál, grandiózus és magával ragadó hátteret biztosítva.

gladiátor 2, colosseum
Hol máshol lehetnének a legjobb jelenetek a Gladiátor 2 -ben, mint a Colosseumban?! - Fotó: JLPPA / Bestimage

15 épületet húztak fel összesen

A díszlet 15 fő szerkezetet tartalmaz, mint például a Colosseum, római villák és piacterek. Minden szerkezetet gondosan megterveztek és építettek fel, hogy tükrözze a római birodalom építészeti stílusát és részleteit, bár arról sajnos nincs infó, hogy az orgiákról készült fali mozaikokat is rendesen kidolgozták-e a Galdiátor 2 -ben

A varrónők sem unatkoztak a Gladiátor 2 forgatásán

Az építőipari segédmunkásokhoz hasonlóan a vallettai varrónők és kovácsok sem unatkoztak, hiszen, több mint 1000 jelmezt és 500 kelléket készítettek kifejezetten a Gladiátor 2 -höz. Ezeket természetesen úgy tervezték, hogy tükrözzék az ókori Róma öltözködési stílusát, nagy figyelmet fordítva a részletekre és a történelmi hűségre. A kellékek közé tartoznak a fegyverek, páncélok, háztartási tárgyak és egyéb, abban az időszakban használt tárgyak. 

gladiátor 2, colosseum
A film főszereplője Paul Mescal, aki Luciust alakítja, valamint Denzel Washington, Pedro Pascal és Connie Nielsen is szerepelnek benne. - Fotó: JLPPA / Bestimage

Egy őserdőnyi fát használtak fel

Málta amúgy sem egy brazil esőerdő, és gyaníthatóan az az 500 tonna fa sem segített a kopárságán, amit ezeknek az épületeknek a felépítéséhez felhasználtak. Jó, tudjuk, nyilván nem itt vágták ki mindet…  De lássunk még pár számot: A díszlet építéséhez 200 tonna acélt és 100 000 négyzetméter szövetet is felhasználtak.

gladiátor 2, colosseum
Novemberben jön a Gladitor 2 a mozikban! - Fotó: JLPPA / Bestimage

Na, de miből?

Ez egyszerű! A máltai kormány annyira szerette volna a forgatást az országban tudni, hogy erre hajlandó volt a 46,7 millió eurót (18.5 milliárd forint) feláldozni. Mondjuk, ha a Popeye-ből indulunk ki, meg az ottani turistacsapdából, akkor alighanem hamarosan busásan megtérül ez a befektetés. Az építkezésen több mint 200 munkás vett részt, és kb. hat hónapig tartott, idéntől pedig már látogatható is.

Hamarosan bemutatják

A film bemutatója 2024. november 21-én lesz, és Ridley Scott rendezi. A történet Luciust követi, aki Lucilla fia és Commodus unokaöccse. Maximus halálának szemtanújaként évekkel később Lucius kénytelen belépni a Colosseumba, miután otthonát zsarnoki császárok hódítják meg. A film főszereplője Paul Mescal, aki Luciust alakítja, valamint Denzel Washington, Pedro Pascal és Connie Nielsen is szerepelnek benne.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!