53 éves Sacha Baron Cohen, az ezerarcú komikus

Vágólapra másolva!
A nagyérdemű jelentős része talán csak egy szerepe miatt ismeri, de a Borat megformálójának ennél sokkal több arca van. Ugyan a kazah újságíró szerepe hozta meg Sacha Baron Cohennek igazán a nemzetközi ismertséget, de az angol színész azt mondta, vannak még figurák a tarsolyában. Az 53. születésnapja alkalmából pedig csokorba szedtük az általa játszott legjobb karaktereket.
Vágólapra másolva!

Habár a legtöbben a mozivászonról ismerik Sacha Baron Cohen eszement karaktereit, viszont szinte minden figurájáról elmondható, hogy sokkal korábban, még az ezredforduló előtt megjelentek valamelyik angol tévécsatornán. A komikus igyekezett, az általa megalkotott karakterekkel a társadalom minél szélesebb rétegét megszólítani, ehhez pedig temérdek álinterjút készített, többek között az utca emberével, celebekkel, politikusakkal, zenészekkel és sportolókkal is. De vegyük végig, kik is voltak ezek az álújságírók és egyéb fiktív alakok.

Sacha Baron Cohen egyik első nagy dobása, Ali G. (Fotó: WORKING TITLE FILMS / ZUMA Press)
Sacha Baron Cohen egyik első nagy dobása, Ali G (Fotó: WORKING TITLE FILMS / ZUMA Press)

Ali G

A szabadszájú, különféle sztereotípiákat ötvöző rapper, Ali G is a tévében debütált, az ott megjelenő álinterjúi – Donald Trumppal készített is egyet – pedig olyan elképesztő sikereket értek el. Egyszer például beválasztották a 100 legjobb televíziós karakter közé, de szerepelt egy Madonna-klipben is, valamint 2002-ben film is készült vele, Ali G Indahouse címmel. Az angol származású, különböző rétegnyelvekkel játszadozó gengszterrapper karaktere egyszer az angol parlamentben találja magát, mivel az egyik politikus vele próbálja elérni a fiatalokat, új szavazókat remélve ettől a lépéstől. A kamugengszter ugyancsak tájidegennek számít ebben a környezetben, és elképesztően furcsa szituációkat teremt. Példának okáért az egyik jelenetben két, háborúban álló afrikai ország vezetőjét úgy békíti ki, hogy kannabiszos teát itat velük.

'Borat' LA Premiere
Sacha Baron Cohen leghíresebb szerepe, Borat, a kazah újságíró
(Fotó: Jerome Ware / ZUMA Press)

Borat Sagdiyev

A kazah állami televízió tudósítója, Borat Sagdiyev "ötlete" is valamikor a ’90-es években pattant ki Sacha Baron Cohen fejéből. Ám, mivel Amerikában nem néztek angol tévécsatornákat, illetve Cohen teljesen másképp festett, mint az Ali G mozifilmben, az angol színésznek lehetősége nyílt arra, hogy inkognitóban készítsen interjúkat a tengerentúlon. Teljesen átszellemülve, a karaktertől sosem megszabadulva rótta az amerikai utakat, és lépett interakcióba az ottani emberekkel, akik nem ismerték fel, és elhitték róla, hogy ő valóban egy Kazahsztánból érkezett újságíró. Ez a tudatlanságuk pedig azt okozta, hogy sokkal szabadabban fogalmaztak bizonyos témákat illetően, mert biztosak voltak benne, hogy ezt senki sem fogja látni. A rengeteg nyersanyag lehetővé tette egy agyament, ám mégis zseniális mozifilm elkészültét, amely számtalan emlékezetes jelenettel rendelkezik. A fagylaltos kocsival közlekedő, Borat és társa állítólag még az FBI érdeklődését is felkeltette, akik aktát is nyitottak róla Cohen Amerikában való tartózkodása alatt.

"Bruno " premieres in Paris
A Sacha Baron Cohen-filmek legmegbotránkoztatóbb karaktere Brüno, a meleg osztrák showman
(Fotó: DAVID SILPA / UPI Photo)

Brüno

Három évvel a Borat sikere után, Sacha Baron Cohen visszatért Amerikába, egészen pontosan Kalifornia felé vette az irányt, mint egy meleg osztrák showman, akit kitaszítottak Ausztriából, és a Hollywoodban próbál szerencsét. Miután a filmiparban nem tud maradandót alkotni, Brüno szinte minden mást megpróbál, hogy híres legyen. Beszélgetős műsort szervez mexikói székemberekkel, háborúban álló feleket igyekszik kibékíteni, de még egy korábbi alelnökkel is botrányvideót akar elkészíteni. Cohen híres arról, hogy a testi épségét sem félti. A Brüno a forgatása során is volt erre példa, mikor a film fináléjában például egy csapóajtón keresztül kellett elmenekülnie a feldühödött, ketrecharc-rajongók elől.

'The Dictator' Press Conference - New York
Sacha Baron Cohen, a diktátor, Aladeen Admirális Generális szerepében
(Fotó: Dennis Van Tine)

Aladeen Admirális Generális

Sacha Baron Cohen ezúttal egy fiktív észak-afrikai ország, Wadiya zsarnok vezetőjét megformálva tart görbe tükröt a világ diktátorai elé. Aladeen Admirális Generális teljhatalmat élvez, azonban egyszer csak összeesküdnek ellene az amerikai látogatása során. Megpróbálják kiiktatni, viszont a dolog félresikerül, és a diktátornak inkognitóban kell, teljesen magára hagyatva visszaszereznie a hatalmát. Az előző két filmmel ellentétében, A diktátorban már nem gyanútlan civilek, hanem profi színészek társulnak Cohen mellé. Olyan nevek, mint Anna Faris vagy az Oscar-díjas Ben Kingsley. A film promóciójának keretein belül a 2012-es Oscar-gálán Cohen Aladeenként jelent meg, és az egyik, őt kérdező riporterre az egykori észak-koreai vezető, Kim Dzsongil "hamvait" szórta rá.

Showtimes Emmy¬g FYC 'Who Is America?'
A Who is America? lehetőséget nyújtott Sacha Baron Cohennek visszatérni a televíziózás világába
(Fotó: Billy Bennight)

Visszatérés a televízióhoz

A Who is America? című projekttel visszatért a televíziózás világába, a sorozat formátum pedig lehetőséget adott neki, hogy számtalan új alteregót hozzon létre. Ezek között van liberális genderszakértő, szélsőjobboldali összeesküvés-hívő, finn videós, izraeli antiterrorizmus-szakértő és olasz milliárdos playboy. A hírnévre ugyan sokan vágynak, viszont Cohennek inkább átok, mint áldás, hogy sokak számára ismerőssé vált az arca. Ezért a Who is America?-ban többnyire túlzottan elmaszkírozott karaktereket játszik, és a temérdek sminkréteggel rendelkező álarcoktól szinte tényleg felismerhetetlenül készít groteszk interjúkat, megbotránkoztató jeleneteket Amerika kevésbé ismert személyeivel az angol komikus.

Sacha Baron Cohen gyerekei legnagyobb örömére, elvállalta Julien király szerepét a Madagaszkárban. Fotó: Entertainment Pictures / DreamWorks Animation/Entertainment Pictures. (©) Copyright 2005
Sacha Baron Cohen gyerekei legnagyobb örömére, elvállalta Julien király szerepét a Madagaszkárban
(Fotó: Entertainment Pictures / DreamWorks Animation/Entertainment Pictures. (©) Copyright 2005)

Sacha Baron Cohen énekelni is szeret

Eddig azokat az alakokat szedtük össze, akik kifejezetten Cohen elméjének szüleményei. Azonban akkor is maradandót tud alkotni, ha már egy kész karaktert bíznak rá, sőt az énekes szerepektől sem riad vissza. A nagy sikerű animációs filmben, a Madagaszkárban Julien király dalával egy egész generáció fülébe fészkelte be magát. Ám nemcsak ebben eresztette ki a hangját, hanem többek között Tim Burton musicalében, A Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya című musicalben is, ahol egy rivális borbély szerepében tetszelgett, de A nyomorultak 2012-es moziváltozatában is dalra fakadt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!