Budapest víz alatt

TOP eső vihar budapest
Budapest, 2015. augusztus 17. Egy férfi száll fel a BKV autóbuszára a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Egy óra alatt több mint nyolcvan milliméternyi eső hullott le hétfőn a fővárosra, amelyet gyakorlatilag elöntött a víz. A helyzet ma tovább romolhat, a várható eső és felhőszakadás miatt több megyére is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
Vágólapra másolva!
Az Aréna Pláza parkolójában állt a víz Forrás: Olvasói fotó

Sok helyen akadtak el tömegközlekedési járművek és személygépkocsik az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteniük az autójából.

A mentőrobogó vezetője elcsúszott a vizes úttesten a IX. kerületi Gubacsi úton Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Kedd reggelig országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek.

A Boráros térnél, a Petőfi híd alatt is megnehezítette a víz az autósok dolgát Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint a leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát.

A vihar után takarítanak a Nagyvárad téri metrómegállónál Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között Budapesten mért csapadék mennyisége meghaladta a nyolcvan millimétert.

XIII. kerület, Béke tér. Mezítláb a legegyszerűbb

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint kedden is felhőszakadásra kell készülni az ország nagy részén.

A Béke térnél gyakorlatilag ki kellett menekülni az autóból Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Állt a víz az Uzsoki kórházban is Forrás: Olvasói fotó

A hétfői felhőszakadás gondokat okozott az ország vasútközlekedésében is. A dél-balatoni vonalon még kedden is késésekre kell készülni.

A Béke térnél még a busz is majdnem elsüllyedt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Reggelre sikerült megjavítani a Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Hatvan–Miskolc és a Budapest–Cegléd–Szolnok–Békéscsaba vonalakon késéseket okozó meghibásodott biztosítóberendezést. Ezeken a vonalakon hajnalra már helyreállt a menetrendszerű közlekedés.

VI. kerület, Dózsa György út – Podmaniczky utca kereszteződése. Rosszul járt, aki megpróbált átmenni a vasúti felüljáró alatt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggel még 9000 budapesti lakásban nem volt áram, mert az özönvízszerű eső 31 trafóházat öntött el – mondta el az Origónak Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A Gellért-hegyről lemosott törmelék miatt járhatatlanná vált a villamossín a Szent Gellért téren Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A károk elhárításán folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, a vizet már az összes érintett alállomásról kiszivattyúzták.

Béke tér. Aki bátor volt, belevágott Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az éjszaka folyamán összesen 47 ezer lakásban ment el hosszabb-rövidebb időre az áram.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről