Tőzsdeválság - hírek percről percre

Események

Euro zóna, tőzsdeválság, tőzsdekrízis, Európai Központi Bank, Frankfurti Értéktőzsde
Vágólapra másolva!
A kedvező nyitás után ismét zuhanni kezdtek az európai tőzsdék, de zárásra a főbb mutatók ledolgozták hátrányukat, sőt a vezető brit és francia index komoly emelkedéssel tudott zárni. A Wall Street magyar idő szerint délután emelkedéssel nyitott, de miután a Fed bejelentette, hogy nem változtat az irányadó kamaton, esni kezdtek az amerikai részvénypiacok. A kezdeti sokk után javítottak az indexek. A keddi tőzsdei események percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés
11:07
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Pluszban nyitott a BUX

A pesti tőzsde indexe 0,6 százalékos emelkedéssel kezdte a keddi kereskedést, a hétfői jelentős, több mint 3 százalékos esés után. Ez meglepetés az elemzői várakozásokhoz képest, Miró József az Erste vezető elemzője az MTI-nek azt mondta, a nyitásban tovább eshetnek az árfolyamok, igaz, a szakértő hozzátette, a fordulat már közel van. Szerinte erre utal, hogy az ausztrál tőzsde 1,22 százalékkal, a tel-avivi 1,5 százalékos emelkedéssel zárt.

Miró hozzátette: a részvénypiaci befektetők többsége az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedd esti kamatdöntő ülésére vár. Az előrejelzések szerint ugyan a kamat nem fog változni, de várható olyan bejelentés, amely a piac élénkítését célozza - tette hozzá Miró József, aki úgy látja, hogy van esély egy újabb amerikai likviditásbővítő program elindítására. Ezt valószínűsítette hétfőn Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója is, aki akkor azt mondta: ha a tőkepiacokon a félelem és a kockázatkerülés tovább fokozódik, a pénzpiacok ismét kiszáradhatnak, amely olyan negatív spirált indíthat el, amilyet 2008-ban láttunk.

A szakember közölte, ennek elkerülése érdekében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb likviditásbővítő programot indíthat, amelyet akár már kedden bejelenthetnek. Horváth szerint ezt a forgatókönyvet vetítette előre Alan Greenspan korábbi amerikai jegybankelnök, amikor azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok annyi dollárt nyomtathat, amennyit csak akar. Ebből adódóan a befektetési szakember szerint csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be a pénzpumpa újbóli elindítását..

11:16
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Párizs is többlettel kezdett

A várt jelentős veszteségek helyett vegyes árfolyamokkal indult a kereskedés kedden a főbb európai tőzsdéken. A kereskedés kezdetén a londoni FTSE-100 index 0,57 százalékos, a frankfurti Xetra DAX index 0,70 százalékos veszteséget, a párizsi CAC-40 index 0,20 százalékos nyereséget mutatott.


 

11:21
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Drágult az OTP

A hétfői esésben 3,1 százalékkal 4545 forintig zuhanó OTP jól kezdett kedden, a bankpapír árfolyama 1,6 százalékkal 4640 forintra erősödött a nyitás utáni percekben. A Mol árfolyama 2,4 százalékkal 18 100, a Richteré 0,5 százalékkal 34 880 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama azonban 1 százalékkal 510 forintra csökkent.

11:27
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Optimizmus a tengerentúlon

Erős emelkedést mutattak magyar idő szerint kedd délelőtt az amerikai határidős indexek. A Dow Jones, a Standard and Poor's 500 és a Nasdaq 100 határidős indexek 3 százalék körüli emelkedésben voltak fél tíz előtt. (A határidős piacon az azonnali piac nyitva tartásán kívül is lehet kereskedni.)


 

11:29
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Equilor: Elfogyhat a pénzpumpa üzemanyaga

Az Equilor brókercég keddi elemzése szerint az amerikai jegybankárok keddi ülésükön megpróbálják majd nyugtatni a piacokat, de a piaci várakozások megoszlanak abban a tekintetben, hogy a Fed indít-e újabb likviditásbővítő programot. Az Equilor szakértői úgy vélik, "az Egyesült Államok leminősítése után a Fed mozgástere is csökkent, hiszen a pénznyomda egyik üzemanyaga az újabb és újabb eladósodás volt". Emiatt az Equilor elemzése szerint a Fed mérlegfőösszegének szinten tartása és esetleg a diszkontráta csökkentése jöhet szóba, ám utóbbira kevés esély van a szakértők szerint. 

Az elemzésből kiderül, a kamatdöntéshez fűzött kommentár várhatóan arra utal majd, hogy még hosszabb ideig maradhat alacsonyan a jelenleg 0-0,25 százalékos irányadó kamat, és a marad a 2900 milliárd dolláros mérlegfőösszeg. "Ez önmagában elég erőteljesen ösztönző lépésnek mondható a jelenlegi körülmények közepette, ahhoz azonban kevésnek tűnik, hogy érdemben javítson a jelenlegi tőzsdei hangulaton" - áll az elemzésben. A szakértők úgy vélik, érdemi megnyugvást vagy előrelépést jelenleg csak a kormányzatok és a politikusok képesek teremteni, ám kérdéses, hogy félre tudják-e tenni a rövid távú szemléletüket, és a tétovázás helyett érdemi átalakításokba kezdeni az egyes államok gazdasági helyzetét, adósságát illetően.

11:58
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Négy forinttal gyengült a frank

Bár a svájci frank hajnalban 260 forint felett új csúcsot ért el, a reggeli órákban lejjebb jött az árfolyama, nem sokkal tíz óra előtt 255,60 forintba került. Ekkor az euró jegyzése 275 forint alatt járt.

12:01
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Már mínuszban a pesti tőzsdeindex

A nyitás után rövid ideig erősödött a BUX, majd negatív irányba indult, ennek eredményeként tíz óra után 18 753 pont körül mozgott, ami 1,6 százalékos veszteségnek felel meg.

12:11
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Visszaesés Európában is

A nyitás utáni többlet hamar elfogyott a párizsi tőzsdén, az irányadó index, a CAC tíz óra körül már 1,3 százalékos mínuszban volt. A frankfurti és londoni mutató pedig növelte a rajt utáni veszteségét, előbbi 2, utóbb 2,7 százalékos mínuszban volt.

12:22
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Csökkent az olasz kötvényhozam

Kedden kora délelőtt mérséklődött az olasz és a spanyol államkötvények hozama, azaz szűkült a papírok - referenciának tekintett - német kötvényekkel szembeni felára. A hozamcsökkenés az EKB további vásárlásaira vonatkozó piaci várakozásokat tükrözi - derül ki az MTI összeállításából, amely meg nem nevezett kereskedőkre hivatkozva azt írja, bár az Európai Központi Bank (EKB) kedden kora délelőtt még nem jelent meg vevőként a piacon, a nap folyamán további kötvényvásárlásokra számítanak tőle.

12:28
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

"Jól tartják magukat a magyar kötvények"

A Raiffeisen keddi elemzése szerint az országok kockázati rangsorban elfoglalt helyének megfelelően a forint alulteljesíti a régió többi devizáját, azaz nagyobb mértékben gyengült a külföldi devizákkal szemben, mint a zloty vagy a cseh korona. "Tekintetbe véve a részvénypiaci pánikhangulatot, továbbra is jól tartja magát a hazai kötvényekkel egyetemben" - áll az elemzésben. A bank szakértői szerint a jelenlegi helyzetben a 260 forint közelében járó svájcifrank-árfolyam mellett a Magyar Nemzeti Bank vélhetően korlátozni próbálja a forint euróval szembeni leértékelődését túlzott eladói nyomás esetén.

Az elemzés szerint küföldön negatív vélemények jelentek meg Magyarországról. Mások mellett a Bank of Americához tartozó Merrill Lynch szakértői szerint már az idei 2 százalékos többletre vonatkozó költségvetési "hiánycél" sem fog teljesülni a jelenlegi államháztartási folyamatok mellett.

12:59
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Trichet: Aktívan vásárolunk

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden egy rádióinterjúban a brit Guardian újság szerint azt mondta, hogy az EKB aktívan vásárolja az államkötvényeket a piacokon annak érdekében, hogy stabilizálja az árfolyamokat, és megakadályozza, hogy az adóssággondokkal küzdő országok államkötvényeinek hozama olyan szintre emelkedjen, amelyen fenntarthatlanná válik az adósságtörlesztés. A Wall Street Journal amerikai gazdasági lap online kiadásának név nélkül nyilatkozó állampapír-kereskedő kedden azt mondta, kedden az EKB vásárolt olasz és spanyol kötvényeket.

Ciaran O'Hagan, a Société Générale francia nagybank elemzője szerint hétfőn azt nyilatkozta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) és az eurózóna tagországainak nemzeti bankjai hétfőn 10 milliárd eurót meghaladó összegben vásároltak spanyol és olasz államkötvényt azt követően, hogy az EKB vasárnap bejelentette, kiterjeszti kötvényvásárlási programját. A szakember szerint "a megközelítő" számítások azt mutatják: a jegybankok több mint 5-5 milliárd eurónyit vásároltak mindkét ország papírjaiból. O'Hagan szerint az olasz és spanyol kötvények "lélegeztetőgépen vannak", és "még hónapokig" kell folytatni a vásárlást". "Rendkívül fontos, hogy a vásárlás folytatása mellett a kormányok teljesítsék a megígért megszorításokat" - tette hozzá.

13:01
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Mélyben a BUX és a többi index

Jelentősen felerősödött az eladási nyomás az európai tőzsdéken. A londoni tőzsde irányadó indexe tizenegy óra előtt - nagyon jelentős - négyszázalékos gyengülést mutatott, ekkor a párizsi mutató 3,3 százalékos mínuszban volt, a frankfurti pedig több mint ötszázalékos esésnél tartott. A magyar tőzsdén sem volt jobb a helyzet, a BUX értéke néhány perccel tizenegy óra után 18 222 pont volt, ami 4,6 százalékos süllyedést jelent.

13:13
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Kétéves mélyponton a svájci fogyasztói index

Kétéves mélypontra esett a svájci fogyasztói hangulatindex, jelezve, hogy az ország gazdaságára is komoly hatást gyakorol a frank erősödése - közölte kedden a svájci gazdasági államtitkárság.

A svájci frank több mint 18 százalékkal erősödött az euróhoz képest április eleje óta, ami arra kényszerítette a svájci központi bankot augusztus 3-án, hogy 0,00-0,25 százalékra csökkentse kamatcélját az addigi 0,00-0,75 százalékról. A bank arra figyelmeztetett, hogy lassulhat a gazdaság növekedése a második félévben.

13:30
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Tizenegy havi mélyponton a világ vezető részvényei

Közel kétszázalékos csökkenéssel tizenegy havi mélypontra esett a mintegy hatezer globális részvényt magában foglaló tőzsdeindex, az MSCI World Index kedden délelőtt. Az indexben szereplő vállalatok mutatója több mint 20 százalékkal csökkent május óta, amikor hároméves csúcson állt. 

Röviddel 11 óra után a londoni FTSE100 index 3,76 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 5,39 százalékos, a párizsi börze CAC mutatója 3,47 százalékos veszteségen állt. Ugyanekkor a tengerentúlon a DJIA határidős jegyzése 1,17 százalékos mínuszt mutatott a New York-i értéktőzsde nyitása előtt mintegy négy órával.

13:35
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Bejelentésre készül a Fed-elnök

A Guardian brit napilap blogja szerint azt pletykálják a piacon, hogy Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke hivatalos bejelentésre készül még a Wall Street-i kereskedés nyitása előtt.

13:45
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Hatszázalékos mínuszban a német tőzsdeindex

A londoni tőzsde mutatója, a FTSE 100 öt százalékos mínuszban jár, a párizsi index a délelőtti 1,3 százalékos mínusz után most 3,1 százalékos negatív tartományban van. A német tőzsdei mutató, a DAX hatszázalékos mínuszban van.

14:05
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

"Európát elverték"

A Marketwatch amerikai online üzleti újság az európai tőzsdéken kedd délelőtt látható zuhanásról azt írta, "Európát elverték". A hír szerint egyre súlyosabb mínuszokba kerültek a mutatók, a délelőtt folyamán nagyot esett az európai részvények teljesítményét mérő Stoxx 600 index, amely 5 százalékos mínuszban is megfordult. Igaz később 3 százalékra mérsékelte a hátrányát.

14:13
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Esett a német csődkockázati mutató

Most először a brittel egy szintre került a német csődkockázati mutató - írja blogján a Wall Street Journal című üzleti napilap. A német adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (cds) mutatója öt éve először 0,05 százalékról 0,83 százalékra nőtt, a brit pedig 0,81 százalékos szinten áll.

14:20
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

A Standard and Poor's szerint a francia és a brit gazdaság stabil

A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő adósbesorolási csoportjának vezetője, Moritz Kramer kijelentette, hogy Franciaországot és Nagy-Britanniát az elkövetkező két évben várhatóan nem fogják leminősíteni. "Stabil kilátást tudunk adni a francia és a breit adósbesorolásra" - idézi a szakembert a Reuters hírügynökség.

14:25
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

2003 óta nem volt ilyen rossz sorozat

Az európai részvények nyolcadik napja veszítenek értékükből, ez pedig 2003 óta a leghosszabb sorozat - írja a Bloomberg amerikai hírügynökség. Az amerikai határidős indexek az európai tőzsdeindexekkel ellentétben viszonylag jól állnak.

A Dow Jones mindössze 0,2 százalékos mínuszt mutatott magyar idő szerint délután fél 1-kor, a Nasdaq és az S&P 500 pedig pluszban volt. (A határidős piacon az azonnali piac nyitva tartásán kívül is lehet kereskedni.)

14:40
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Rossz hírek Németországból

A júniusi adatok szerint visszaesett a német export, ami azt jelzi, hogy Európa gazdasága elveszítette a lendületet, és akadozik a globális fellendülés is. A német központi statisztikai hivatal adatai szerint a német kereskedelmi kivitel 1,2 százalékot esett júniusban májushoz képest.

A Bloomberg hírügynökség által idézett elemzők egyszázalékos csökkenést vártak.

A Bloomberg szerint lelassult a német gazdasági növekedés,  miután Spanyolországtól Írországig szinte minden európai országban megszorításokat vagy takarékossági intézkedéseket vezetnek be, a németek nem tudják eladni termékeiket.

14:55
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Német bróker aggódik az indexek alakulása miatt - fotó

Forrás: AFP/Daniel roland

15:30
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Az IMF volt közgazdásza szerint a politikusok elrugaszkodtak a valóságtól

Ken Rogoff harvardi közgazdászprofesszor szerint a globális tőkepiacok a hitelességgel küzdenek, nem a hitelekkel. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezető közgazdásza a CNBC amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy az európai és amerikai politikusok növekedési várakozásai nem fognak megvalósulni.

"A piacok meg tudnak birkózni a visszaeső gazdasági növekedéssel, de a bizalmi válsággal már nem" - írta a Financial Times című üzleti napilapban Rogoff. "A politikusok elrugaszkodtak a valóságtól" - írta a szakértő.

15:33
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

"Néhány nehéz nap még nem válság"

Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője kedden Brüsszelben azt mondta, hogy korai lenne válságként értékelni a jelenlegi piaci fejleményeket.

"Nem vagyok benne biztos, hogy néhány nehéz napból azt a következtetést kellene levonni, hogy válság van kialakulóban" - hangsúlyozta Bailly.

"Gazdasági előrejelzéseink sokkal pozitívabbak, mint a pénzpiacok szereplői által készített elemzések" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a kezdődő szerkezeti átalakításokat látva az EU a piaci fejlemények ellenére is optimista.

15:40
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Kicsit megnyugodtak a piacok

A Guardian beszámolója szerint némileg megnyugodtak az európai tőzsdék, miután a Wall Street várhatóan korrigálni tudja hétfői veszteségét. A hírekre pozitívba fordultak az európai tőzsdék, a londoni, a párizsi és a frankfurti indexek is növekedésnek indultak.

16:05
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Trichet: A háború óta nem volt ilyen rossz a helyzet

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint ez a mostani krízis a legrosszabb a második világháború óta, és még az első világháború utáninál is rosszabb lenne, ha az európai vezetők nem hoztak volna fontos döntéseket. Trichet arra utalt, hogy az Európai Központi Bank felújította államkötvény-felvásárlási programját.

16:22
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Lefelé mozdult az olaj és a benzin ára is

Az olaj ára csökkent kedden, kérdés, hogy milyen irányban mozdul a benziné? A Brent kőolaj hordónkénti ára száz dollár alatt is járt, közel öt dollárt vesztett az értékéből, egy pontont elérte a 98,74 dolláros árfolyamot, ami a legalacsonyabb napközbeni árfolyam február eleje óta.

16:47
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

A növekedés fontosabb, mint a pénzügyi fegyelem

Larry Elliot a brit Guardian szerkesztője szerint hiába ítéli jónak Nagy-Britannia kilátásait a piac, ha az ország képtelen lesz a megfelelő ütemben növekedni. "A megszorításokhoz két dolog kell, az egyik a pénzügyi fegyelem, a másik a növekedés. A piacok már kezdik érzékelni, hogy az előbbiből Nagy-Britanniának rengeteg van, míg a stabil növekedésre már jóval kevesebb az esély. Éppen ezért a piacok arra is rájöttek, hogy annak az útnak a végén, amelyen most Nagy-Britannia jár, akár visszaesés is lehet."

16:57
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tárgyalt az alapkamatról az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását - közölte honlapján a jegybank. Az alapkamat jelenleg 6,00 százalék, amely január 25-e óta érvényes. Előzőleg, tavaly november és az idén január között a monetáris tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre.

17:05
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Fel-le mozgott az amerikai határidős ügyletek piaca

Miután az elmúlt három év legnagyobb egynapos veszteségét könyvelték el hétfőn, az amerikai határidős ügyletek piacán kedden fel-le mozogtak az árfolyamok. Magyar idő szerint délután három előtt nem sokkal a határidős ügyletek piacán a tőzsdeindexek növekedésére számítanak. A Dow Jones Industrial Average jelenleg 167 pontos pluszban jár, de a nap folyamán volt 300 pontos mínuszban és pluszban is. A Standard & Poor's 500 mutatója 14,7 ponttal, a Nasdaq 100 mutatója 22,75 ponttal volt ekkor pluszban.

17:32
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Ugrással kezdett Amerika

A vezető amerikai tőzsdemutatók (Dow Jones, Nasdaq, S&P 500) jelentős, 1-1,5 százalékos emelkedéssel nyitottak kedden. A Marketwatch gazdasági szaklap "sebeit nyalogatja a Street" (Wall Street - a New York-i tőzsde) címmel közölt írást a nyitás előtt, amelyben azt írták, hogy egy termelékenységi adat javíthatott némileg a piac hangulatán. A Quaestor pénzügyi tanácsadó szerint a termelékenység a vártnál kedvezőbben alakult. A piac az amerikai jegybanki funkciót ellátó Fed magyar idő szerint esti tájékoztatására vár.

17:38
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Drágább az arany, mint a platina

Az arany unciánkénti ára átlépte az 1750 dollárt, így drágább lett, mint a platina, állapította meg keddi elemzésében az Aranypiac.hu. Három évvel ezelőtt a platina még a duplájába került az aranynak - áll az elemzésben, amely szerint az arany drágulása feltartóztathatatlannak látszik. A JP Morgan amerikai bankcsoport hétfőn kiadott elemzése szerint az arany unciánkénti ára azonnali szállításra az év végére elérheti a 2500 dollárt. Korábban, az Egyesült Államok leminősítése előtt a JP Morgan még 1800 dollár körüli árral számolt.

18:10
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Segítséget vár a piac a Fedtől

Az amerikai jegybank elnöke pénzügyi ösztönzésről szóló nyilatkozatot tehet kedden, magyar idő szerint este - ezt várják a Bloomberg által megkérdezett piaci szakértők. Igaz, csak kis többség nyilatkozott úgy (52 százalék a 48 százalékkal szemben), hogy pénzügyi lazítás következhet az idén. A szakértők szerint a kamat alacsonyan tartásával, vagy a pénzkínálat növelésével segítheti a jegybank a növekedést.

18:23
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Nem követi a BUX az amerikai szárnyalást

Az amerikai tőzsdék jelentős emelkedéssel nyitottak, de ez alig hatott a Budapesti Értéktőzsdére. A börze legfőbb mutatója, a BUX délután négy óra után, vagyis fél órával az amerikai nyitás után 2,6 százalékos mínuszban járt, ami szinte megegyezik az előző órák szintjével, igaz, napközben 5 százalék feletti veszteségnél is volt már az index.

18:34
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Reuters: Kína másodszorra nem mentheti meg a világgazdaságot

Kína szerepéről a válságban közölt elemzést a Reuters. Az írás szerint Kína a 2008-as gazdaságösztönzés után nem lesz képes még egyszer a "globális megmentő" szerepének betöltésére, mivel akkor kimerítette eszközeit. Kína 2008-ban kamatcsökkentéssel adott lökést a gazdaságnak, ami az egész világon éreztette kedvező hatását, ugyanakkor az infláció elszabadulásával járt.

A keddi adatok szerint 6,5 százalékra ugrott a kínai áremelkedés üteme, amely miatt a kínai jegybank legalább egyszer még kamatot fog emelni idén a piaci várakozások szerint. A magas infláció megakadályozza az újabb élénkítést, vagyis másodszorra nem lehet Kína a világgazdaság motorja annak ellenére, hogy alacsony az eladósodottság, és magas a devizatartalékok szintje.

18:52
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Szankcionáló uniós testületet javasolt a német gazdasági miniszter

Egy új euróövezeti stabilitási tanács létrehozását sürgette kedden Philipp Rösler, Németország gazdasági minisztere. A tanács megfelelő jogosítványokkal rendelkezne a pénzügyi hibákat elkövető államok szankcionálására. A miniszter egy újságírói háttérbeszélgetésen elmondta, hogy egy ilyen szervezet függetlenül működne az euróövezeti országok kormányaitól, és megállapíthatná, hogy a tagállamok az uniótól kapott pénzügyi támogatást milyen területeken költhetik el.

"A stabilitási tanács nem azt jelentené, hogy 'nem kapsz pénzt', inkább azt, hogy 'mi utaljuk ki'" - mondta a miniszter, aki új stabilitási paktumot hozna létre Európában, és egy versenyképességi teszt elindítását is indítványozta, hogy meg lehessen állapítani, az egyes tagállamok miként kezelik pénzügyeiket. "Ha egy állam elbukik, akkor annak következményei lennének" - tette hozzá.

Rösler szerint az euróövezeti államoknak "a lehető leghamarabb" el kell fogadniuk az államadósság szintjének korlátozására vonatkozó alkotmánymódosításokat. A jelenlegi pénzpiaci zavarokkal kapcsolatosan elmondta, hogy a közös valuta térségéhez tartozó államoknak a pénzügyi "stabilitás közös kultúrájára" kellene törekedniük, s így lehetne csökkenteni az adósságválság tovagyűrűzésének kockázatát.

19:12
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudta követni Európát a BUX a visszaerősödésben

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 473,80 pontos, 2,48 százalékos csökkenéssel, 18 638,62 ponton zárt kedden. Az index nap közben mínusz öt százaléknál is járt, ehhez képest sikerült javítania. Ugyanakkor a szintén nagy veszteségeket jegyző több európai piacnak sikerült növekedésbe fordulnia a nap végére, szemben a pesti börzével. A londoni FTSE 100 és a francia CAC 40 1 százalék körüli emelkedésnél járt, a német DAX pedig 1 százalék alatti veszteségre dolgozta le a magyar zárás idejére a napközben több mint 5 százalékos mínuszát.

19:36
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

A svájci frank és az óvatosság foghatta a magyar tőzsdét

A magyar piac is megindul, ha tartós lesz a fordulat - vélte Miró József, az Erste Bank részvénykereskedője. A pesti tőzsde legfőbb mutatója, a BUX 2,5 százalékos mínusszal zárt, míg a nyugat-európai tőzsdéknek sikerült pozitív tartományba vagy a nulla körüli változás szintjére visszakapaszkodnia a nap végére. Miró József szerint a befektetők még óvatosak, inkább a nagy piacokra fókuszálnak, ráadásul Magyarországot a magas svájcifrankárfolyam is visszatarthatta, ez okozhatta a lemaradást.

20:38
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Az aranytartalék bevetését javasolják Olaszországnak német politikusok

A rekordra drágult aranyból felhalmozott tartalék értékesítését javasolják német politikusok az adósságválsággal sújtott euróövezeti társállamoknak. Michael Fuchs, a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti frakciójának helyettes vezetője a Financial Times Deutschland (FTD) című üzleti lapnak Olaszországra és Spanyolországra célozva elmondta: az adósságválsággal küzdő országoknak "rendbe kell tenniük az államháztartásukat, ehhez pedig hozzátartozik a privatizáció és az aranytartalék felszámolása".

Olaszország a világ negyedik legnagyobb aranykészletével rendelkezik - az Egyesült Államok, Németország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) után -, a nemesfém ára pedig az utóbbi napok pánikszerű piaci hangulatában minden eddigi csúcsot megdöntött - írta az FTD kedden.

A CDU vezető politikusának véleményét osztja a koalíciós partner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) pénzügyi szakértője, Frank Schlaeffler is, aki szerint a válságba jutott országoknak a saját eszközeiket kell mozgósítaniuk, mielőtt segítséget kérnek másoktól. Ezért "elengedhetetlenül szükségesnek tartom az aranytartalék értékesítését, illetve elhelyezését biztosítékként az Európai Központi Banknál" - mondta Schlaeffler az FTD-nek.

A keddi események követését ezzel lezárjuk. A tőzsdepánik és adósságválság összes hírét elolvashatja ide kattintva.

23:10
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Nem változtat az alapkamaton a Fed, a hírre estek az amerikai részvénypiacok

Még legalább két évig a jelenlegi alacsony szinten, 0,00-0,25 százalékon tartja irányadó kamatlábát a Fed. A romló gazdasági kilátások hatására nagyot estek a világ részvénypiacai az elmúlt hetekben, amiért a piaci szereplők azt remélték, hogy a Fed gazdaságösztönző intézkedéseket jelent be. A szervezet bejelentésére estek az amerikai részvénypiacok. Az egész napos jelentős erősödés után a harminc vezető iparvállalat DJIA indexe 0,29 százalékos gyengüléssel, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,69 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,22 százalékos pluszban állt.

23:35
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Átlépte a 273 forintot a svájci frank

A Fed közleménye után a svájci frank árfolyama átlépte a 273 forintot, később a forint erősödni kezdett, fél tíz után kevéssel már 269 alatt járt a svájci frank árfolyama.

23:40
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Javítottak az amerikai indexek

A Fed közleményét követő sokk után javítottak az amerikai indexek, a Dow már 1,2 százalékos, az S&P 500 1,8 százalékos, a Nasdaq pedig 2,3 százalékos pluszban jár.

00:00
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Nem feltétlenül a FED döntése miatt ugrott meg a frank

Szántó András az Equilor devizapiaci elemzője szerint nem egyértelmű, hogy a FED döntése erősítette volna a svájci frankot, inkább a korábbi technikai határnak vélt 1,0550-es euro/svájci frank árfolyam napközbeni átlépése vezetett a 273 forint fölötti svájci frank árfolyamhoz. Háromnegyed kilenc magasságában gyakorlatilag paritásban volt a svájci frank és az euró árfolyama.

Szántó szerint, ha eléri a paritást az euró és a svájci frank, vagyis ugyanannyit érnek majd egymáshoz viszonyítva, akkor elképzelhető, hogy a befektetők profitot akarnak majd realizálni a frank egekbe szökött árfolyamán, ha nem, szükségszerűen eurót kell venni és svájci frankot eladni ahhoz, hogy megnyugodjon az árfolyam. "Azonban a beavatkozáshoz a svájci jegybank egyedül már kevés. Az Európai Központi Bank és a svájci jegybank közös lépése már elég lehet, de egy esetleges együttműködésnek nincs jele még" - mondta Szántó.

00:05
augusztus 09, 2011
Vágólapra másolva!

Emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető mutatói

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 429,69 ponttal, azaz 3,97 százalékkal 11.239,54 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 53,11 ponttal, 4,74 százalékkal 1172,57 pontra gyarapodott. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 124,83 ponttal, 5,29 százalékkal erősödött és 2482,52 ponton zárt.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről