Mérséklődő inflációra számít az Ecostat

Vágólapra másolva!
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint az év második felében folytatódik az ipari termelés dinamikus bővülése, és az infláció mérséklődésére is számítani lehet. A kutatók úgy vélik, hogy az év végén a BUX-index 10 000 pont körül lesz.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat elemzése szerint 2000. decemberére az ipar belföldi értékesítése 4,5 százalékkal, exportja 25,4 százalékkal, az ipari termelés pedig 16,4 százalékkal nő az előző év azonos időszakához képest.

Az Ecostat Mikroszkóp című kiadványa szerint az év további részében folytatódik az ipari termelés dinamikus bővülése, ám tekintettel a második félév magasabb bázisadataira, az eddigi rendkívül gyors növekedés lassulni fog.

A kutatóintézet arra számít, hogy a hátralévő hónapokban a kiskereskedelmi forgalom mérsékelten nő, s decemberben összehasonlító áron 4,6 százalékkal lesz nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Az előrejelzés alapján némileg mérséklődik az infláció is, s 2001. januárjában a fogyasztói árak 12 havi indexe 8,3 százalékkal lesz magasabb az egy évvel korábbinál.

Az Ecostat kimutatta, hogy a várakozásoknak megfelelően 2000 júniusától megindult az ipari termelői árak 12 havi indexének csökkenése. Az előrejelzés szerint jövő év januárjára a termelői árak 8,5 százalékkal haladják majd meg az egy évvel korábbit.

A kutatóintézet elemzése szerint a külföldi befektetők csak ősszel térnek vissza a magyar tőzsdére. Addigra válhat ugyanis bizonyossá, hogy az USA gazdaságának eddigi gyors növekedése lassul-e általános recesszió nélkül is. A prognózis szerint december közepén a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX 9000 pont körül lesz majd, a hónap végére pedig elérheti a 10 000 pontot is.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!