<P>Közel tíz százalékos inflációt jósol az Ecostat</P>

Vágólapra másolva!
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet felfelé módosította inflációs várakozását, és a harmadik negyedévi gazdasági előrejelzésében 9,2-9,7 százalékos fogyasztói áremelkedést prognosztizál 2000-re. Az intézet igazgatója szerint a folyó fizetési mérleghiány finanszírozására hitelfelvételre lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Az intézet csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: az Ecostat júniusi, 7,9-8,4 százalékos inflációs előrejelzését a magas olajárak és a mezőgazdasági és élelmiszeripari árak emelkedése miatt módosították. Az kutatóintézet várakozásai szerint jövőre az infláció 7 százalékra mérséklődhet.

Az Ecostat júniusban 5-5,5 százalékos GDP-növekedést várt, ezzel szemben szeptemberben már a bruttó hazai termék 5,2-5,6 százalékos éves bővülését valószínűsíti, és ezt az ütemet feltételezi a jövő év első felére is.

A többi makrogazdasági mutatót illetően a prognózis gyakorlatilag nem változott, az export 15-16 százalékos és az import 14-15 százalékos emelkedésével kalkulálnak, és a fizetési mérleg hiányát 2-2,2 milliárd euróra teszik az Ecostat kutatói.

A gazdasági növekedés alapvető forrása továbbra is az ipari termelés, és kisebb mértékben a termelő szolgáltatások bővülése. Az ipari export döntő részét továbbra is a Magyarországon működő külföldi érdekeltségű vállalatok, és a vámszabadterületeken működő cégek adják.

A folyó fizetési mérleg alakulásáról szólva a kutatók elmondták, hogy bár az egyenleg kedvezőbben alakul ebben az esztendőben, mint 1999-ben, a hiány finanszírozásában megváltozott. Az elmúlt években a nem adóssággeneráló finanszírozás, a közvetlen portfólió-befektetések rendre meghaladták a folyó mérleg deficitjét, ezzel szemben az idén az év eddig eltelt időszakában a nem adóssággeneráló finanszírozás jelentősen elmaradt a mérleg hiányától. Belyó Pál, az Ecostat igazgatója úgy vélte: a következő időszakban a külföldi tőkebevonás és az idegenforgalom aktívuma várhatóan nem lesz elég a deficit finanszírozására. Ezért elképzelhető, hogy pótlólagos hitelfelvételre lesz szükség.

Az Ecostat kutatóinak álláspontja szerint a gyors gazdasági növekedés tartóssá tételéhez az országon belüli regionális különbségek csökkentése szükséges, amelyhez minél szélesebb körben igénybe kell venni az Európai Unió fejlesztési forrásait. Jelenleg az egy főre jutó bruttó hazai termék Közép-Magyarországon 2,2-szerese az észak-magyarországinak, s ennél is szembeötlőbb a különbség Nógrád megyét és a fővárost összevetve, mert itt a különbség 3,3-szoros.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!