A Ford nyeresége 32 százalékkal csökkent

Vágólapra másolva!
A többi nagy amerikai autógyártó céghez hasonlóan a Ford nyeresége is jelentősen, 32 százalékkal csökkent a tavalyi év utolsó három hónapjában éves összevetésben. A visszaesést az amerikai kereslet szűkülése okozta.
Vágólapra másolva!

A Ford működési nyeresége a tavalyi év utolsó negyedévében 1,21 milliárd dollárra csökkent az egy évvel azelőtti 1,79 milliárdról, ami 32 százalékos nyereség-csökkenést jelent. A vállalat árbevétele 3 százalékkal, 42,6 milliárd dollárra csökkent.

A Ford-részvények árfolyama szerdán 25 centtel, 26,88 dollárra csökkent. A papírok az elmúlt egy évben 9,8 százalékot veszítettek értékükből.

Az amerikai autógyártó óriáscégek - a Ford, a General Motors és a DaimlerChrysler - profitja tavaly jelentősen, 52 százalékkal csökkent, elsősorban azért, mert az Egyesült Államokban 5,6 százalékkal kevesebb autót értékesítettek a tavalyi év utolsó negyedében, mint egy évvel azelőtt.

A nagy amerikai autógyártó cégek Európában és Ázsiában valamivel jobban szerepeltek. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemző, David Healy, a Burnham Securities munkatársa ezt azzal indokolta, hogy ezeken a piacokon alacsonyabb költségekkel és nagyobb haszonréssel működnek a vállalatok, vagyis rugalmasabban alkalmazkodhatnak a piaci változásokhoz.

A Ford nyugat-európai piaci részesedése ezzel együtt az 1999-es 11,7 százalékról tavaly 10,8 százalékra csökkent, amiből elsősorban a francia és a német autógyárak profitáltak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ford

Korábban:

A General Motors túlteljesítette a várakozásokat
(2001. január 17.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről