Amerikában fél százalékpontos kamatcsökkentés várható szerdán

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdasági növekedés drámai lassulása miatt az anerikai jegybank szerepét betöltő Fed - várhatóan a szerdai nap folyamán - újabb fél százalékponttal csökkenti irányadó napikamatait. Ilyen mértékű csökkentésre 1984 novembere óta nem volt példa egy hónapon belül.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozói attól tartanak, hogy a fogyasztói bizalom csökkenése recesszióba döntheti az amerikai gazdaságot. Ennek kapcsán az irányadó napikamat további fél százalékpontos - a hónap folyamán már a második - csökkentését valószínűsítik erre a hétre.

A Fed nyílt piaci bizottságának kétnapos ülésén kénytelenek voltak beismerni, hogy a gazdasági növekedés gyakorlatilag teljesen lelassult, - nullához közeli - ahogy ezt Alan Greenspan a Fed elnöke mondta a Kongresszus előtt tartott beszédében.

Lynn Reaser, a Bank of America Capital Management Inc. vezető közgazdásza az irányadó napikamat félpontos csökkentését várja a szerdai nap folyamán. Reaser szerint a gazdaság gyenge pozícióban van és a Fed-nek a csökkentéssel nem kellene várnia márciusig, a következő ülésig.

Az év elején már váratlanul csökkentették az irányadó kamatokatt ugyancsak fél százalékkal és jelezték, hogy további csökkentés várható a gazdasági növekedés lassulását megakadályozandó. Az elmúlt héten Greenspan bankelnök drámainak nevezte a lassulást és megemlítette, hogy nagyobb veszély fenyegeti a 10 éves gazdasági növekedést mint korábban gondolta.

A Fed 1984 novembere óta nem csökkentette kamatait ilyen mértékben egy hónapon belül. Legutóbb az 1990 november 13-tól 1991 január 3-ig tartó nyolc hetes időszakban - a legutolsó recesszió idején - történt hasonló mértékű csökkentés, akkor 7, 75 százalékról 6, 75 százalékra csökkentették a kamatokat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Federal Reserve

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!