Vágólapra másolva!
Soros György szerint az amerikai gazdaság valószínűleg máris recesszióba jutott, de a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elszánta magát arra, hogy meredek kamatcsökkentésekkel szálljon szembe a visszaeséssel. A magyar származású pénzügyi befektető úgy véli: leginkább az ázsiai gazdaságokra veszélyes az amerikai recesszió.
Vágólapra másolva!

A davosi Világgazdasági Fórumon Soros György hétfőn azt mondta: aggódik amiatt, hogy a globális - ezen belül is elsősorban az ázsiai - pénzügyi rendszer hogyan vészeli át az amerikai recessziót. A magyar származású pénzügyi befektető szerint az ázsiai gazdaságok még nem tértek teljesen magukhoz az 1997-es krízis óta.

Soros György szerint a japán pénzügyi rendszer "egyértelműen beteg", és az eddigi összes erőfeszítés ellenére ismét a hanyatlás jeleit mutatja.

Soros úgy véli, hogy az európai gazdaság az amerikainál jóval enyhébb ciklikus visszaesést fog elszenvedni, mert Európában kisebb az értékpapír-piaci befektetések értéke, és az adócsökkentések, valamint a szerkezetátalakítások is élénkítik az európai gazdaságokat.

Soros az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikájáról azt mondta: az Alan Greenspan által vezetett testület inkább túlzottan, mintsem óvatosan fogja csökkenteni az alapkamatot. Hozzátette: szerinte nincs kitüntetett egyensúlyi pont a kamatszintben, ezért igen széles az amerikai jegybank mozgástere.

(MTI)

Ajánlat:

Fed

Korábban:

Soros György a folyamatos fenyegetések miatt lemondta bangkoki beszédét
(2001. január 29.)

Amerikában fél százalékpontos kamatcsökkentés várható szerdán
(2001. január 29.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!