A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Küszöbön a Nasdaq-Easdaq fúzió

Vágólapra másolva!
Értesülések szerint gyakorlatilag megszületett a megállapodás arról, hogy az amerikai értékforgalmazói szövetség New York-i elektronikus részvénykereskedési piaca, a Nasdaq ellenőrző részt szerez a brüsszeli székhelyű Easdaq-ban. A Nasdaq korábban már tárgyalt a londoni értéktőzsde és a frankfurti tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse egyesülésében való részvételről, ám az egyesülési terv sikertelennek bizonyult. Az Easdaq-ban tervezett részvényvásárlás meglepetést kelt a piacon, mert a Nasdaq továbbra is London iránt érdeklődik élénkebben.
Vágólapra másolva!

Kedden a Financial Times internetes kiadása arról adott hírt, hogy a Nasdaq - a világ második legnagyobb értékpiaca - megállapodott, illetve a megállapodás küszöbére jutott ellenőrző részesedés vásárlásáról az Easdaq-ban.

Az Easdaq - az Értékpapírforgalmazók Európai Szövetségének Automatizált Jegyzési Rendszere - 1996 őszén indult. Az innovatív kis- és közepes társaságok részvényeinek forgalmazására szánt új piacot a Nasdaq mintájára alakították ki.

A Nasdaq jó ideje hangoztatja, hogy aktívan részt akar venni a globális értékpiaci konszolidáció folyamatában. Frank Zarb Nasdaq-elnök tavaly év végén utalt rá, hogy a Nasdaq Európában kíván terjeszkedni. Sokáig szó volt arról, hogy az amerikai piac beszáll a londoni értéktőzsde (LSE) és a frankfurti piacot üzemeltető Deutsche Börse tavaly tervezett, ám a nyáron kútba esett egyesülési tervébe. Még a kudarc után is hallani lehetett olyan terveket, hogy a Nasdaq külön is kész tovább tárgyalni akár Londonnal, akár Frankfurttal.

Az esetleges tranzakció az igazán komoly súllyal nem bíró Easdaq-kal azonban valamelyes meglepetést keltene a piacon, mivel eddig úgy tűnt, hogy a Nasdaq európai terjeszkedési stratégiájának fókuszában az LSE áll - írta a Dow Jones.

Az Easdaq-on jelenleg mindössze 62 céget jegyeznek, jóllehet az alapítók eredeti célja az volt, hogy már a működés első éve után több mint 100 vállalat papírjaival lehessen kereskedni a piacon. A Nasdaq-on ugyanakkor tavaly több mint 4800 vállalatot jegyeztek, amelyek együttes piaci tőkeértéke az év végén 3600 milliárd dollár volt. Az éves forgalom 2000-ben 20400 milliárd dollár volt, s 442,7 milliárd részvény cserélt gazdát.

(MTI)

Korábban:

A Nasdaq szövetségre lépne a londoni értéktőzsdével
( 2000 november 15.)

Az iX európai tőzsde egyesülne a Nasdaq-kal
( 2000 július 17.)

Ajánlat:

Nasdaq


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!