A japán kormány pesszimista a gazdasági növekedést illetően

Vágólapra másolva!
A japán kormány pénteken kiadott jelentésében elismeri, hogy a japán gazdaság növekedése minden korábbi próbálkozás ellenére lelassult. A lassulás jelei leginkább az iparban érzékelhetőek, mivel csökkent az Egyesült Államokba irányuló kivitel.
Vágólapra másolva!

A három hónapja tartó bizakodás után pénteken a japán kormány módosította véleményét, és úgy vélte, hogy a gazdasági növekedés üteme egyértelműen lelassult.

A kormány havi elemzése szerint a lassulás főleg az iparban jelentkezik, mert szűkültek az exportlehetőségek az amerikai gazdasági növekedés megtorpanása miatt.

A hat hónapos javulás után a japán gazdaság tavaly ősszel ismét lejtőre került. A múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a tavalyi naptári harmadik negyedévben 0,6 százalékkal csökkent a japán GDP. Ha az utolsó negyedévről is hasonló adatok derülnek ki, az azt jelenti, hogy a japán gazdaság hivatalos kritériumok szerint is recesszióba került.

- A rövid távú kilátások aggodalomra adnak okot - írták a kormányjelentés készítői pénteken. A vállalati nyereségek lassabban nőnek és az üzleti hangulat is kevésbé pozitív, mint az előző hónapban - tették hozzá.

(MTI)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!