Négy év óta először deficites a japán kereskedelmi mérleg

Vágólapra másolva!
A lassuló amerikai gazdasági növekedés hatására Japánban 95,3 milliárd jen hiány keletkezett a januári kereskedelmi mérlegben. Erre utoljára 1997-ben volt példa. A hiány oka az Európába, Ázsiába, illetve az Egyesült Államokba irányuló kivitel gyengülésében keresendő. A növekvő gazdasági gondokra utal, hogy az utolsó negyedévben mért ipari tevékenység nem nőtt a megelőző negyedévhez képest.
Vágólapra másolva!

Az amúgy is bizonytalankodó japán gazdaság máris megszenvedte az amerikai gazdasági növekedés lassulását. A japán kereskedelmi mérleg, ugyanis - négy év óta először - hiányt mutatott januárban, az export gyengülése miatt.

A japán kereskedelmi mérlegben januárban 95,3 milliárd jenes (890 millió euró) hiány keletkezett, a tavaly januári 520,5 milliárd jenes többlet helyett - jelentette szerdán a japán pénzügyminisztérium. Utoljára az 1997. januári mérleg volt deficites.

Januárban az export mindössze 3,1 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához képest, és mintegy 3,6 milliárd jent tett ki, miközben a behozatal 24,3 százalékkal 3,7 milliárd jenre nőtt. Az import növekedésének elsősorban az olaj drágulása az oka, bár szerepet játszottak az elektronikai alkatrészek is, amelyeket japán vállalatok rendeltek nagyobb mennyiségben. A japán kivitel értéke decemberben még 8,3 százalékkal, novemberben 10,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az export volumene 5,1 százalékkal csökkent januárban, - tavaly május óta először - az import pedig 11,9 százalékkal nőtt.

Az export főként az ázsiai országokba csökkent közvetlenül, mert Ezen országok fejlett technológiai exportja is lassult az Egyesült Államokba. Japán így 1998. január óta először regisztrált hiányt az ázsiai országokkal folytatott kereskedelemben. Ennek mértéke 184,8 milliárd jen, miután az exportja 5,6 százalékkal, az importja 28,7 százalékkal nőtt ebben a viszonylatban.

Az Egyesült Államokkal szemben Japán többletet ért el januárban is, ez azonban 3,9 százalékkal 457,4 milliárd jenre csökkent. Az Egyesült Államokba irányuló japán kivitel volumene 12,1 százalékkal csökkent; a csökkenés ötödik hónapja tart.

Az EU-val szemben elért japán kereskedelmi többlet 140,4 milliárd jen volt januárban, ami 35,6 százalékkal kisebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A japán gazdaság növekvő gondjaira utalt a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium ugyancsak szerdán nyilvánosságra hozott adata arról, hogy az ipari tevékenység nem nőtt - igaz, nem is csökkent - az utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest. A tavalyi harmadik negyedévben 0,4 százalékos, a második negyedévben 1,8 százalékos növekedést mértek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!