A Standard and Poor's tovább ronthatja a japán adósság besorolását

Vágólapra másolva!
A Standard and Poor's amerikai hitelminősítő a japán külföldi és hazai adósság besorolásának további gyengítését helyezte kilátásba, amennyiben a szigetország nem gyorsítja fel a szerkezeti reformokat és a gazdasági növekedés nem lesz folyamatos. A hitelminősítő részéről bírálták a japán kormányt mert gazdaságösztönző intézkedései szerkezetátalakítás nélkül megnehezítik az adósság finanszírozását. Korábban a S and P egy fokozattal már rontotta a szuverén japán adósság besorolását.
Vágólapra másolva!

Ha Japán nem gyorsítja fel a szerkezeti reformokat, és nem sikerül megbízható növekedési pályára állítani a gazdaságot, akkor az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő két-három éven belül még egy fokozattal lejjebb értékeli a szigetország hosszú lejáratú külföldi és hazai adósságának besorolását.

A kormány gazdaságösztönző pótköltségvetései nem elegendőek, mert szerkezetváltás nélkül ezek csak a deficitet növelik és megnehezítik az adósság finanszírozását - mondta pénteken a Standard and Poor's ázsiai szuverén osztályozó csoportjának igazgatója, Ogava Takahira a Dow Jones hírügynökségnek.

Az amerikai intézet előzőleg a lehető legjobb AAA-ról AA pluszra rontotta Japán hosszú lejáratú külföldi és hazai adósságának besorolását. A hitelminősítő ezt a japán kormány csökkenő pénzügyi rugalmasságával, az államháztartás növekvő adósságával és a kormány reformügyi késlekedésével indokolta.

A Standard and Poor's-nál jelenleg úgy érzik, hogy két-három évig nem változtatnak Japán osztályzatán, de előre nem látható fejlemények befolyásolhatják ezt az álláspontot - mondta Ogava.

A Moody's hitelminősítő szeptemberben rontotta Aa1-ről Aa2-re a japán hazai adósság osztályzatát.

(MTI)

Ajánlat:

Standard and Poor's


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!