Milliárdos veszteségek Európa szerte az UMTS bevezetése miatt

Vágólapra másolva!
Európában milliárdos veszteségeket szenvedtek el a nagy távközlési társaságok a harmadik generációs UMTS-engedélyekbe, valamint az infrastruktúra kiépítésébe fektetett összegek miatt. A Der Spiegel által közölt tanulmány szerint Németországban a T-Mobilnak és a D2 Vodafone-nak van a legnagyobb esélye arra, hogy az UMTS bevezetését veszteség nélkül átvészelje.
Vágólapra másolva!

A McKinsey tanácsadó cég becslései szerint a telefonkonszernek milliárdos veszteségeket könyvelhetnek el Európában a harmadik generációs UMTS adatátviteli norma bevezetésével.

A német Der Spiegel által ismertetett tanulmányból - amely elsősorban az aránytalanul magas áron elkelt németországi engedélyek megvásárlóinak helyzetét elemzi - az tűnik ki, hogy a cégtanácsadó becslései szerint az UMTS bevezetése Európa-szerte 270 milliárd eurónyi értéket semmisít meg. Ennek oka az UMTS-engedélyekbe és az infrastruktúra kiépítésébe fektetett és fektetendő hatalmas összegekben keresendő, hiszen ezek a pénzek 2017 előtt nem amortizálhatók.

A McKinsey a T-Mobilnak és a D2 Vodafone-nak adja a legnagyobb esélyt, hogy az UMTS bevezetését veszteség nélkül átvészelje. Ugyanakkor az E-Plus, a Viag-Interkom és a Mobilcom helyzetét e tekintetben a kritikustól a nagyon kritikusig jellemzi a tanulmány, míg a finn-spanyol Sonera-Telefónica szövetség kilátásait teljesen reménytelennek ítéli.

A hat cég tavaly augusztusban összesen mintegy 100 milliárd márkáért szerezte meg a németországi UMTS-engedélyeket.

(MTI)

Ajánlat:

T-Mobil

D2 Vodafone

E-plus

Viag-Interkom

Korábban:

Gondokkal küszködnek egyes magyar mobilszolgáltatók tulajdonosai
(2001. március 22.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről