<P class="MsoNormal">Még az idén privatizálják a szlovák gázelosztót</P>

Vágólapra másolva!
A szlovák privatizációs minisztérium szerint reális célnak tűnik az SPP országos állami gázelosztó monopólium 49 százalékának privatizálása még az év vége előtt. A jelenleg teljesen állami tulajdonú cég kisebbségi részének magánosítása az eddigi legnagyobb szlovák privatizációs ügylet lesz; az elemzői becslések 2 milliárd és 8 milliárd dollár közé teszik az SPP teljes értékét. A kormány egyelőre nem közölte, hogy mennyi bevételt remél a részleges magánosításból.
Vágólapra másolva!

Vladimir Drozda privatizációs miniszterhelyettes egy csütörtöki energiaipari konferencián elmondta: június végéig részvénytársasággá alakítják az SPP-t, s ennek lebonyolítása után lehet bekérni az ajánlatokat. Drozda szerint a tranzakciót bizonyosan le lehet zárni még az idén.

A szlovák kormány gázprivatizációs tanácsadója, a Credit Suisse First Boston azt javasolta a kormánynak, hogy az a gázelosztó és -szállítmányozó monopólium eladásra kijelölt 49 százalékát teljes egészében egy stratégiai befektetőnek adja el - írta a Reuters.

Eddig, a német Ruhrgas, a francia Gaz de France és az olasz Snam alkotta konzorcium, a német RWE Gas és Wintershall szolgáltatók erre az alkalomra alakult szövetsége és az orosz Gazprom jelezte érdeklődését az SPP-privatizációra.

Elemzők szerint komoly befektetői érdeklődés várható a szlovák cég iránt, főleg annak vezetékhálózata miatt, amely elsősorban orosz exportföldgázt továbbít Nyugat-Európába. Az SPP hálózata tavaly 90 milliárd köbméter orosz földgázt szállított; ebből 4,2 milliárd köbméter volt a hazai fogyasztás.

(MTI)

Ajánlat:

Slovenský plynárenský priemyse

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről