A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Harmincmilliárd dollártól eshet el Törökország

Vágólapra másolva!
A török részvények árfolyama 10,6 százalékkal zuhant, a líra pedig 5 százalékkal gyengült a dollárral szemben, miután a török parlament a hét végén nem fogadta el az amerikai csapatok állomásoztatását engedélyező kormány-előterjesztést. A döntés nyomán az ország mintegy 30 milliárd dollárnyi segélytől és kölcsöntől eshet el.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A BBC News Online értékelése szerint a Törökországnak szánt 16 milliárd dolláros IMF-hitel is veszélybe kerülhet, mert a valutaalap legnagyobb részvényese az Egyesült Államok; az ország költségvetése is ettől a tételtől függ.

Török számítások szerint az 1991-es Öböl-háború, és az azóta érvényben lévő Irak elleni szankciók összesen 40 milliárd dolláros kárt okoztak az országnak.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

Abdullah Gül kormánya korábban komoly anyagi feltételekhez kötötte, hogy az országba jelentős amerikai haderőt, AWACS felderítőgépeket és Patriot rakétákat telepítsenek az esetleges iraki ellentámadás kivédése érdekében. A török és az amerikai kormány végül megállapodásra jutott, de az egyezséget a török parlament nem fogadta el. A politiuksok döntését az is nehezíti, hogy Törökországban is sokan ellenzik a háborút: vasárnap Ankarában mintegy 10 ezren tüntetek a békéért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!