Olcsóbb lehet a kávé és az arany

Vágólapra másolva!
Az arany és a kávé fogyasztási adójának megszüntetésére készül a Pénzügyminisztérium, mert a csatlakozás után a fogyasztási adó beszedése nem biztosított egységesen - közölte Pénzeli Márta, a tárca főosztályvezetője. A döntés nyomán évi 4-4,5 milliárd forintos fogyasztási adóbevételtől esik el az állam. Az eva szabályai várhatóan nem változnak a csatlakozás után.
Vágólapra másolva!

Az adó megszüntetése a kávé árát 10 százalékkal, az aranyét 25 százalékkal csökkentheti. Mindkét termék szabadáras, így nem tudható, hogy a kereskedők mennyire érvényesítik áraikban az adócsökkentést.

Áfafizetés az Unióban/uzletinegyed/ado/vallalkozoiadok/20030312afafizetes.html

A pénzügyi tárca csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy Magyarország uniós csatlakozása után a külföldön elhelyezett betétek után kapott kamatokról az adott ország adóhatósága értesíteni fogja a magyar adóhatóságot. Ez alól csak Ausztria, Luxemburg és Belgium kivétel, ahol a kamatjövedelmeket megadóztatják, és azt a magyar adóbevallásban lehet majd visszaigényelni.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kapcsán a főosztályvezető elmondta: erre az átalányadózásra EU-irányelv értelmezésük szerint nincs, és egyelőre hivatalos értékelést az új adónemről nem adott az EU.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről