A hotelszobák felére jutott csak vendég

Vágólapra másolva!
Az idei év első öt hónapjában a hazai szállodák átlagos szobafoglaltsága 46 százalékos volt. A bruttó szobaár-bevétel és a vendégéjszakák száma a budapesti szállodákban visszaesett, a vidéki szállodákban növekedett az előző év azonos időszakához képest. Egy szoba átlagosan 13 ezer forintba került éjszakánként- közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A januártól május végéig tartó időszakban az adatgyűjtésbe bevont szállodák átlagos szobafoglaltsága 46 százalékos volt. Ettől az átlagos értéktől magasabb szobakapacitás-kihasználtságot értek el a budapesti, illetve a legmagasabb kategóriájú vidéki szállodák.

Egy szállodai szoba bruttó átlagára az első öt hónapban átlagosan 13 ezer, májusban 14,6 ezer forint volt. Májusban az érvényesített átlagár - a vidéki négy- és ötcsillagos egységek kivételével - minden vizsgált kategóriában emelkedett áprilishoz képest.

Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaár-bevétel (REVPAR) a januártól májusig tartó időszakban átlagosan 6 ezer forint volt. Ez a mutató a háromcsillagos egységekben - mind a fővárosban, mind pedig vidéken alacsonyabb volt, 2,5 - 4 ezer forint között mozgott. A budapesti ötcsillagos szállodák az év során májusban érték el a legmagasabb (21,5 ezer forint) egy kiadható szobára jutó bruttó szobaár-bevételt.

Az adatgyűjtésbe bevont szállodák bruttó szobaár bevétele a vizsgált hónapokban Budapesten jellemzően visszaesett, míg vidéken növekedett az előző azonos időszakához képest. A csökkenés Budapesten az ötcsillagos hotelekben volt a legnagyobb (19 százalék), a háromcsillagos szállodák a legkisebb (3 százalék) mértékű.

A legmagasabb kategóriájú vidéki szállodákban a bruttó szobaár-bevétel 4 százalékkal, a háromcsillagos egységekben több mint egynegyedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az eltöltött vendégéjszakák száma a budapesti szállodákban visszaesett, vidéken ugyanakkor 1-5 százalékkal növekedett. Országos átlagban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent az előző év első öt hónapjához viszonyítva - közölte a KSH.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!