A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

550 millió euró közlekedésfejlesztésre

Vágólapra másolva!
Magyarország közlekedési fejlesztésekre 2004 és 2007 között várhatóan mintegy 550 millió eurót (130 milliárd forintot) hívhat le az Európai Unió kohéziós és strukturális alapjaiból. A támogatandó projektek listáját tavasszal küldték el Brüsszelbe, a végső egyeztetés pedig szeptember végén lesz az unió illetékeseivel.
Vágólapra másolva!

Uniós forrásokból jövőre mintegy 50-80 millió euró (13-20 milliárd forint) állhat hazánk rendelkezésre, melyhez a szükséges 35-40 százalékos társfinanszírozást a 2004. évi költségvetés biztosítani fogja - mondta Kazatsay Zoltán, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár tájékoztatása szerint Magyarország három projektcsomagot nyújtott be, melyből kettőt fogadott el az EU munkacsoportja. Az egyik a 5-ös helsinki korridor, amely az M7-es, illetve az M3-as autópályát foglalja magában. A másik, amelyet befogadott az EU közlekedési munkacsoportja, a Duna fejlesztését tartalmazza.

A harmadik magyar igény a Ferihegyi repülőtér 3-as termináljának fejlesztése lett volna, ám ezt nem sikerült elfogadtatni, mivel a EU munkacsoportja a repülőtéri fejlesztéseket nem támogatja.

A Duna-tervezet költsége mintegy 250 millió euró (65 milliárd forint), amely elsősorban a meder rendezését foglalja magában, azonban kikötőfejlesztéseket nem tartalmaz. A 5-ös folyosó vasúti fejlesztésére 2007 és 2014-ig 485 millió eurót szán az Európai Unió. Emellett a 4-es helsinki korridor fejlesztésére 500 millió eurót különítenek el, amely magában foglalja a Bécs-Budapest vasútvonal fejlesztését is.

Az Európai Unió közlekedési munkacsoportja kidolgozta az EU 2007-2014 közötti időszakra szóló európai közlekedési fejlesztési koncepcióját, amelynek finanszírozási igénye 600 milliárd euró (150 billió forint).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!