A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Novak Djokovic és Rafael Nadal párharcából előbbi került ki győztesen a 2024-es párizsi olimpia tenisztornájának férfi egyes versenyszámában, a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett mérkőzésen. A 60. Djokovic-Nadal összecsapás talán kettejük utolsó, de a körítése miatt egyben egyik legemlékezetesebb meccse volt a Stade Roland Garros Philippe Chatrier-stadionjában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Amikor július 25-én kialakult a olimpiai tenisztorna ágrajza, gyakorlatilag az egész világ azért szurkolt, hogy Novak Djokovic és Rafael Nadal is továbbjusson az első fordulóból. Az ausztrál és a magyar drukkerek kivételt jelenthettek, hiszen ehhez Matthew Ebden és Fucsovics Márton kiesése kellett, de talán még nekünk is csak az egyik szemünk sír Fucsovics Nadal elleni veresége miatt, ugyanis így hétfőn sor kerülhetett a Djokovic-Nadal meccsre. A Stade Roland Garroson, azon belül is a Philippe Chatrier-pályán, ahol a spanyol teniszező korábban tizennégy, a szerb három Grand Slam-tornát nyert meg.

tenisz, Novak Djokovics, Rafael Nadal, olimpia, Djokovic-Nadal
A párizsi olimpia előtt a legutóbbi Djokovic-Nadal teniszmeccsre 2022-ben, szintén a Philippe Chatrier-n került sor
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Kettejük 60., és jó eséllyel utolsó egymás elleni mérkőzése (az állás 30-29 volt Djokovicnak) előtt, délben a női világelső Iga Swiatek a francia Diane Parry ellen csapott össze a Chatrier-n, és a többi pályán is 12 órakor kezdődött meg a keddi program, ehhez képest már 11 óra előtt hatalmas tömeg volt a pályák környékén. Rengetegen voltak az arénák közötti büféknél, de már a lelátón is: mindenki mihamarabb el akarta foglalni a helyét ezen a különleges napon – a Chatrier-n 11:30-ig jutalmul még láthatták is bemelegíteni Djokovicot. Ráadásul a Swiatek-Parry meccset sem véletlenül rakták a centerpályára, elvégre a négyszeres Roland Garros-győztes lengyel játszott a hazaiak nála bő egy évvel fiatalabb, 21 éves kedvencével.

Iga Swiatek és Diane Parry teniszmeccse nyitotta a Philippe Chatrier hétfői programját

Iga Swiatek a tűző napon, nagy melegben megrendezett meccs elejétől fogva megmutatta a klasszisát, gyakorlatilag leütötte a pályáról a közel telt házas közönség által inkább buzdított Parryt. Az egykezes fonákkal játszó francia 0:5 után, egy maratoni játékot meg tudott nyerni, ám a lengyel világelső a saját adogatásából könnyedén, 6:1-re lezárta az első játszmát.

Iga Swiatek, tenisz, olimpia
A világelső Iga Swiatek ellenállhatatlanul teniszezett
Fotó: Martin BERNETTI / AFP

A második szettben is rögtön brékelőnybe került Swiatek, majd 2:1-es előny után sorozatban megnyert négy gémet, és 74 perc alatt, 6:1, 6:1-re megnyerte a találkozóját. A nyolcaddöntőben a lengyel világelsőnek a kínai Sziju Vang lesz az ellenfele, a tervek szerint szerdán.

A 60. Djokovic-Nadal meccsre került sor a párizsi olimpiai játékokon

Swiatek sima sikere után következhetett a Djokovic-Nadal összecsapás. Olimpián korábban a 2008-as, pekingi elődöntőben találkoztak egymással, akkor a később aranyérmes spanyol győzött három játszmában (ahogy a legutóbbi találkozójukat is ő nyerte, 2022-ben, éppen a Philippe Chatrier-stadionban). 

Pekingben egy 21 és egy 22 éves tehetség csapott össze, a párizsi olimpián már egy 37 és egy 38 éves, összesen 46 Grand Slam-trófeával rendelkező sztár, akik szinte biztosan az utolsó olimpiájukon versenyeznek. 

A sérülésből lábadozó, világranglista-161. Nadal ellen az élete egyetlen komoly hiányzó trófeájáért küzdő Djokovic volt az esélyesebb, még úgy is, hogy a korábbi 10, Roland Garroson rendezett meccsükből 8-at (köztük az összességében legelső, 2006-os összecsapásukat, amikor még csak 1, illetve 0 GS-győzelmük volt) a spanyol nyerte.

Novak Djokovic, Rafael Nadal, tenisz, olimpia, 2008, 2024, Peking, Párizs
16 év után rendeztek ismét olimpián Djokovic-Nadal meccset
Fotó: AFP

A nap és az egész olimpia egyik legjobban várt eseményének számított ez, így nem csoda, hogy félelmetes hangulat kísérte a bevonulásukat, a bemelegítést, és az egész meccset is – sokszor kellett csitítania a közönséget a labdamenetek előtt a székbírónak. A lelátón inkább a Nadal-szurkolók voltak többségben, és noha a spanyol már a találkozó elején látványos ütésekkel okozott eksztázist, Djokovic pontosabb is volt, így 1:0 után rögtön elvette riválisa adogatását. Ez a menet folytatódott, a szerb teniszező semmire hozott adogatása után Nadal csinált inkább közönségszórakoztató pontokat, de 4:0-nál Djokovic már dupla brékelőnyben volt. A világranglista-2. szerb gyakorlatilag hibátlanul játszott, főleg a saját adogatásainál, 

0:5-nél pedig azért szerválhatott Nadal, hogy a 60. egymás elleni meccsükön se veszítsen el egy játszmát 6:0-ra Djokovic ellen. 

Ezt sikerült is elkerülnie a közönség nagy örömére, ám Djokovic 39 perc alatt, 6:1-re így is lezárta a szettet, mindössze 5 ki nem kényszerített hibát ütve.

Novak Djokovic, Novak Djokovics, tenisz, olimpia, 2024, Párizs
Novak Djokovic szinte tökéletesen játszott a Nadal elleni első játszmában
Fotó: Martin BERNETTI / AFP

A két játszma közötti szünetben, a pálya rendberakása közben Neil Diamond Sweet Caroline című zeneszámát énekelte a közönség, amelynek Nadal-szurkoló része lankadatlanul kitartott kedvence mellett. A spanyol teniszező is mondogatta magának a "Vamos!"-okat, de a hétfőn látott Novak Djokovic ellen ez úgy látszott, nem lehet elég: ismét brékkel kezdte a szettet a szerb, majd a következő fogadójátékában ismét kihasználta a második bréklabdáját, ezzel már 3:0-ra vezetett. Egy újabb könnyen megnyert Djokovic-adogatójáték után az tűnt Rafael Nadal reális céljának, hogy ne dőljön meg két rekord, azaz elérje a 73 percet a meccs és a spanyol nyerjen még minimum két gémet – ugyanis 

az eddigi legrövidebb, egymás elleni meccsük 73 percig tartott, Nadal pedig mindig nyert legalább három játékot.

Üdvrivalgás fogadta, hogy Nadal mindkettő felé tett egy lépést azzal, hogy az övé lett a második játszma ötödik játéka, majd 1:4-nél először jutott bréklabdához a találkozó során. Sőt, némileg meglepő módon a bréklabdánál Djokovic megütötte az első kettős hibáját a meccsen, így Nadal visszazárkózott kétgémes hátrányra. A spanyol hergelte magát, és a közönség is még egyértelműbben őt támogatta, ugyanis minél hosszabb találkozót akart látni. Nadal pedig tett is érte, hiszen ismét megnyerte 15-re a saját szerváját.

Rafael Nadal, tenisz, olimpia, 2024, Párizs
Rafael Nadal a második szett közepén lendült bele a játékba
Fotó: Martin BERNETTI / AFP

Nadal egyértelműen feltámadt, Djokovic pedig valamelyest elbizonytalanodott. 4:0 után a szerb már egyáltalán nem tudott könnyű pontokat szerezni, nagyon meg kellett harcolnia mindenért, és a teljes lelátóval együtt megrökönyödve vette tudomásul, hogy a spanyol újabb bréklabdájánál milyen bravúros ütést hajtott végre az ellenfele: 4:4-nél Nadal kiegyenlített!

Ekkor azonban jött az újabb fordulat, 15:40-nél két fogadóelőnye volt Djokovicnak! Nadal innen még visszahozta, majd a harmadik bréklabdát is hárította, a negyediket viszont már nem tudta. 5:4-nél a szerb a mérkőzés megnyeréséért adogathatott új labdákkal, ezúttal pedig már nem remegett meg: 

30:30 után Djokovic meccslabdához jutott, és egy ásszal ki is használta azt, 104 perc alatt lezárva a meccset.

A meccs végén pedig az állva tapsoló embereknek alig maradt szeme szárazon, ahogyan a két teniszlegenda a hálónál 60. alkalommal is megölelte egymást a meccsük után, majd ellentétes előjelekkel elhagyták a Philippe Chatrier-stadiont. Valószínűtlen, hogy valaha lesz még ilyen pillanat.

Eredmény:

  • Novak Djokovic (szerb, 1. kiemelt) – Rafael Nadal (spanyol) 6:1, 6:4

Novak Djokovicra Dominik Köpfer (német) vagy Matteo Arnaldi (olasz) vár a tervek szerint szerdán sorra kerülő nyolcaddöntőben, míg Rafael Nadalnak a Carlos Alcarazzal közös férfi páros maradt még az olimpiai programjában. A spanyol kettős legközelebb kedden lép pályára a legjobb 16 között, a Fucsovics-Marozsán duót búcsúztató holland páros ellen.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!