A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ötödével nőtt az ipari termelés Kínában

Vágólapra másolva!
A kínai ipari termelés a februári, kiugróan magas növekedési ütem után márciusban is megtartotta lendületét. Az egy évvel korábbihoz képest az év harmadik hónapjában 19,4 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye a februári, éves szintű 23,2 százalék után. Elemzők a gazdaság túlhevülésétől tartanak, szerintük a kormánynak kellene lépéseket tenni ennek megelőzésére.
Vágólapra másolva!

A kínai statisztikai hivatal pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a gyáripari termelés az első negyedben 17,7 százalékkal haladta meg az előző éves szintet. A fogyasztási termékek piacán az erősödő kiskereskedelmi értékesítés ösztönzi a termelést. Éles csökkenés nem valószínű, mivel a világpiacon erős a kereslet az olcsó kínai exportcikkek iránt. Az idei első negyedben például a mobiltelefon-gyártás 42, az autógyártás 37 százalékkal nőtt, a digitális fényképezőgépek előállítása pedig közel megduplázódott az előző év első negyedéhez képest.

Elemzők szerint, bár márciusban az ütem kissé csökkent februárhoz képest, nem lehet a lendület megtorpanásáról beszélni. Hosszabb távon viszont a szakértők a gyors ütemben bővülő kínai gazdaság túlhevülésétől tartanak, ami egyben azt jelentheti, hogy a rendkívül gyors ipari teljesítménynövekedés a következő hónapokban nagyjából egyenletes, magas szintre áll be, mielőtt a második félévben csökkenne.

Az elemzők úgy vélik, hogy leginkább a kormánynak kellene lépéseket tenni a túlhevülés megelőzésére, a kínai nemzeti bank eszközei ebben az értelemben korlátozottak. A kínai kormány tavaly már kétszer korlátozta a bankoknál a hitelezésre fordítható alapok nagyságát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!