A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Fitch hitelminősítő javította Moszkva küladósságainak besorolását

Vágólapra másolva!
Az orosz főváros hosszú lejáratú küladósságainak besorolását az eddigi CCC-ről B mínuszra, a rövid lejáratú devizaadósságáét pedig C-ről B-re javította a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet. Az indoklás szerint Moszkva gazdálkodásában az elmúlt két évben jelentős működési többlet keletkezett, amelynek révén a főváros komoly tartalékokat halmozott fel hiteleinek törlesztésére.
Vágólapra másolva!

A Fitch nemzetközi hitelminősítő hétfőn a spekulatív sáv alsó szélére emelte vissza Moszkva városának hosszú és rövid távú devizaadósi osztályzatát.

A cég londoni bejelentése szerint az orosz főváros hosszú lejáratú küladósságának besorolása az eddigi CCC-ről B mínuszra, a rövid futamú devizaadósságé C-ről B-re javult. A hosszú távú besorolás még mindig hat fokozattal elmarad a befektetésre ajánlott osztályzati sáv legalsó, BBB mínusz szintjétől.

A teljes orosz szuverén devizaadósság besorolása a Fitch listáján mind a hosszú, mind a rövid futamú hitelekre B osztályzatú, amit a hitelminősítő március 15-én erősített meg.

A Fitch indoklása szerint Moszkva gazdálkodásában tavalyelőtt és tavaly is jelentős működési többlet keletkezett, köszönhetően az élénk helyi gazdaságnak és a működési kiadások szigorú ellenőrzésének. A többlet révén az orosz főváros komoly tartalékokat halmozhatott fel a tavalyi jelentős összegű hiteltörlesztésre. Az idén is folytatódik a szoros költségvetési politika, annak érdekében, hogy Moszkva maradéktalanul és időben törleszthesse két eurokötvényét - egy áprilisban lejáró, 500 millió német márkás, illetve egy májusban esedékes 400 milliárd olasz lírás kötvényt -, s a Fitch értesülése szerint külön tartalékalapot is életre hívtak az adósságszolgálat teljesítésére.

A CSFB bankcsoporttal szembeni 295 millió dolláros adósság gyorsított idei visszafizetése sem fog nyomást gyakorolni a város pénzügyi helyzetére, mivel a tőkerész 34 százalékát már január végéig visszafizették, s a maradékot az év végéig letudják, egyenlő havi osztásban. A CSFB-hitel eredetileg 2002-ben vált volna esedékessé.

A városnak ugyanakkor már nem maradt mozgástere a további adóemelésekre, de az adóbevételek forrásai még bővíthetők - írta a Fitch közleménye.

(MTI)

Ajánlat:

Fitch

Orosz Pénzügyminisztérium


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!