Vágólapra másolva!
A recesszió szélén álló Amerikát a keddi terrortámadás recesszióba lökheti - felelte a Magyar Hírlap kérdésére a Brooklynban élő Susanna Glanz.
Vágólapra másolva!

A csökkenő fogyasztás recessziót hozhat

A New York-i St. John Egyetem közgazdasági professzora arra hívta fel az olvasók figyelmét, hogy a gazdaság mozgatóereje a fogyasztás, ami az események nyomán vissza fog esni. Hasonló folyamatok indulhatnak el, mint 1991-ben, az Öbölháború idején, amikor ugyancsak a recesszió szelével mozgott együtt a háború.

Ha a tőzsdén eladási hullám indul meg és visszafogják a fogyasztást, akkor az az amerikai gazdaságot átlöki a recesszió küszöbén - mondta a lap érdeklődésére Simai Mihály akadémikus. Simai szerint a lélektani hatások egyelőre felmérhetetlenek, s a lakosság magatartását nagymértékben befolyásolhatja, hogy a kormányok milyen lépéseket tesznek a gazdasági stabilitás fenntartása érdekében.

Gyorsuló infláció, lassuló növekedés?

Nem zárható ki az USA-ban a stagfláció, azaz gyorsuló infláció a kisebb növekedés mellett - magyarázta a lapnak Rácz Margit. A Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója szerint az idei már eleve szerény, 1,7 százalékos amerikai gazdasági növekedés akár fél százalékkal is csökkenhet az események miatt. Hasonló a helyzet, mint az Öbölháború idején 1991-ben, amikor csupán fél százalékkal nőtt az USA gazdasága.

Rácz Margit hozzátette, hogy Európában már az év első nyolc hónapjában is érződött az egyre lassuló amerikai gazdaság hatása, így kontinensünkön is 1,5 százalék körüli növekedés várható. Ugyanakkor Németországban tízéves adóreformot indítanak, ami javíthatja a növekedés esélyeit. Sok függ az olajáraktól, amelyek az utóbbi időben közelítettek a "normális" 25 dollárhoz, s amelyek most ismét 30 dollár fölé szökhetnek - fűzte hozzá a kutató.

Emőd Pál

(Magyar Hírlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről