Tartahatóak az inflációs tervek

Vágólapra másolva!
Elemzők szerint nem lesz jelentős hatása az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrortámadásnak a magyar gazdaságra. A korábban szakértők által jósolt éves átlagos infláció még az enyhén harminc dollár feletti olajárral együtt is tartható.
Vágólapra másolva!

A Népszava által megkérdezett gazdaságkutatók szerint nem lesz számottevő hatása az Egyesült Államok elleni terrortámadásnak a magyar gazdaságra, beleértve az inflációt is. Amennyiben egy esetleges amerikai válaszlépés következményeként tartósan 30 dollár fölé emelkedne a nyersolaj hordónkénti ára, akkor is legfeljebb 8-8,5 százalékra emelkedne ez év decemberében az egy évre visszatekintő infláció - mondta a lapnak Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő Rt. elemzője. A gazdaságkutatók korábban 7-7,3 százalékos áremelkedést vártak az év végére, ami véleményük szerint a szerdai egyesült államokbeli események ellenére is teljesülhet. Éves átlagban pedig a legrosszabb esetben is 9,5 százalékos lehet az áremelkedés.

Az elemzők szerint megnyugtató, hogy a terrortámadás miatti pánik után tegnap a nyersolaj hordónkénti ára alig haladta meg a 28 dollárt, azaz az OPEC által megjelölt intervenciós sáv felső határát. Egyelőre nehéz megjósolni, miként mozogna az olajár, ha az amerikaiak valamely arab országok ellen válaszlépésre szánnák el magukat. Több elemző, köztük Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója is osztja azokat a véleményeket, amelyek szerint a bizonytalan közel-keleti olajforrásokkal szemben megnövekedhet az orosz energiahordozók iránti kereslet.

A Magyar Nemzeti Bank megnyugvással fogadta, hogy a forint nem gyengült tovább az euróhoz képest, s mérséklődött az olaj ára. Így teljesíthetőnek tűnik a decemberre kitűzött 7 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos fogyasztóiár-emelkedés. Ha mégis be kellene avatkoznia a jegybanknak az inflációs folyamatokba, minden eszköz rendelkezésére áll - nyilatkozta Missura Gábor, az MNB szóvivője.

Dutka Noémi

(Népszava)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről