Frankfurtban nem lelik Oszama bin Laden nyomát

Vágólapra másolva!
A német tőzsdefelügyelet jelenleg csak rutinvizsgálatot folytat a frankfurti börzén tapasztalt árfolyammozgásokkal kapcsolatban - közölte szerdán a Bundesaufsichtsamtes für den Wertpapierhandel szóvivője. A felügyelet eddig nem talált semmilyen bennfentes kereskedésre utaló nyomot sem a biztosító, sem a légitársaságok részvényeinek piacán. Mindazonáltal a jelentősebb megbízásokat külön is átnézik.
Vágólapra másolva!

Amerikában eközben tovább vizsgálják a keddi tragédia előtt bekövetkezett nagyobb árfolyammozgásokat. Állítólag tízmillió dolláros nagyságrendben adtak el biztosító cégek papírjait New Yorkban, s ugyanaz a megbízó vásárolt hadipari vállalatok, elsősorban a Lockheed és a Northrop papírjaiból. Hivatalosan mindenesetre a felügyelet még semmit sem erősített meg. Az említett papírok forgalma nem tért el lényegesen az átlagostól, s az eladások is csak rövid időre módosították az árfolyamgörbe addigi irányát.

Az opciós piacot már korábban górcső alá vették az illetékesek. A váratlanul megtöbbszöröződő United Airlaines és American Airlaines-üzletek bennfentes kereskedésre utaltak.

A gyanú szerint Oszama bin Laden megbízásából nagyszámú eladási opciót jegyeztek egyes biztosítótársaságok részvényeire is.

Nem lehet tudni, hogy a szaúdi milliárdos pontosan mikor és mennyiért vette eladási jogait, az azonban biztos, hogy "bennfentes" információk birtokában ilyenkor óriási nyereségre lehet szert tenni. "Bár az egyes opciók árát, és az általuk elérhető nyereséget rengeteg tényező befolyásolja, ilyen mértékű áresésnél bármilyen körülmények között, bármilyen piacon hatalmas pénzeket jelent az, ha valaki előre látja a jövőt" - mondta a Magyar Hírlapnak Mayer László, a Concorde elemzője. Ha például egy 100 forinton álló részvényre a spekuláns 80 forintos kötési áron köt eladási opciót két hónapra előre, annak értéke 50 százalékos piaci változékonyság mellett 1 egység. Ha azonban a papír ára másnap 40 százalékkal visszaesik, az opció értéke a hússzorosára nő. Bár ekkora áresés még a hétfői New York-i nyitás után sem következett be, a "jól informált" szereplők akár meg is ötszörözhették pénzüket - vélik az elemzők.

Báron Péter, Máté T. Gyula

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pánik a gazdaságban - az Üzleti Negyed különkiadása Amerika megtámadásáról

Német tőzsdefelügyelet

Korábban:

Biztósítói papírokkal spekulálhattak a merénylők
(2001. szeptember 17.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről