EU: Felmentés a szabályok alól

Vágólapra másolva!
Miután az EU pénzügyminiszterei a hétvégén megegyeztek, hogy megsegítik az Egyesült Államok elleni terrorakció miatt nehéz helyzetbe került légitársaságokat. Ma az Európai Bizottság kikötötte, hogy ennek a lépésnek piac torzító hatásai ellentételezéseként, az intézkedések csak egyhónapos átmeneti időszakra szólhatnak, és kizárólag a terrorizmussal vagy háborús helyzettel kapcsolatos kockázatokra terjedhetnek ki.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor a közvetlen állami támogatásokat az EU alapszerződései, még a mostanihoz hasonló kivételes helyzetekben sem engedélyeznek. A tagországok ezt követően, kompromisszumos megoldásként döntöttek a szigorú feltételekhez kötött szükségintézkedésekről.

A bizottság egyúttal kérte a tagországokat, hogy minden ilyen intézkedésükről tzájékoztassák őket. Ezek alapján alkalmi szakértői csoport fogja megvizsgálni, hogyan lehet a támogatások összehangolásával elejét venni a versenyfeltételek torzulásának, a bizottság pedig a jövő hónap közepén beszámol az eredményekről a közlekedési miniszterek tanácsának.

(MTI)

Korábban:

Uniós segítség a légitársaságoknak
(2001. szeptember 22.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről