Felértékelődhet hazánk turisztikai szerepe

Vágólapra másolva!
Nincs a világnak olyan pontja, ahol az Amerika elleni terrortámadás óta ne csökkent volna erőteljesen a kiutazó turizmus. Az utazni szándékozók közül Londonban, Párizsban, Bécsben és Zürichben is sokan lemondják vagy elhalasztják a hosszabb utakat. A Magyar Turizmus Rt. külképviselői világszerte úgy látják, ez a helyzet egyelőre nem változik, de mindenütt a belföldi és az Európán belüli turizmus erősödésére számítanak.
Vágólapra másolva!

Ausztriában rendkívül gyorsan reagáltak a turisztikai szakmában a terrortámadást követően a vendégszám csökkenésére, mondta el Erdei János, a bécsi turisztikai külképviselet vezetője. Az utazási irodáknál például szeptember 26-áig minden utat kötbérmentesen lehetett lemondani. A turizmusért felelős államtitkár pedig állami támogatást - a forma még nem dőlt el, de vélhetően adócsökkentésről lesz szó - helyezett kilátásba az 1200 kiutaztatásból élő és most veszteségeket elkönyvelő cégnek.

Az ma már látható, mondta el Erdei, hogy Magyarország szerepe ebben a helyzetben felértékelődik. Az MT Rt. éppen ezért a marketingmunka erősítése érdekében 15 millió forinttal emelte meg a képviselet éves ötvenmilliós keretét. Az osztrák turisztikai szervezet is lépett, ők a német, olasz és svájci piacról érkezők számát szeretnék megnövelni, a csábításra 7 millió plusz schillinget szántak.

Nagy-Britanniában a légitársaságokat tartják a terrortámadás következtében kialakult helyzet miatt a legnagyobb veszteseknek, tudtuk meg Tarr Gábortól. A londoni turisztikai képviseletet vezetője szerint a légitársaságok már a tragédia első hetében 10 milliárd fontos veszteséget jósoltak, ugyanis 20 százalékkal kevesebben utaznak repülőgépeken. Számításaik szerint csak az amerikai beutazások elmaradása 2,5 milliárd fonttól fosztja meg a brit gazdaságot. A British Airways 7000, a Virgin Atlantic 1200 emberét már el is bocsátotta. A Thomas Cook utazási világcég a teljes régi vezérkarától megvált. Az angol gazdasági elemzők a jövő évre Nagy-Britanniában 1,2 -, a világot illetően pedig 2,2 százalékos GDP-csökkenést jósolnak. Tarr Gábor úgy látja: egyelőre a turizmusban mindenki várakozó álláspontot képvisel, nőnek az útlemondások, új foglalások pedig nem születnek.

Svájcban is egyértelműen megváltoztak az utazók célterületei, mondta el kérdésünkre Nemes Andrea, a Magyar Turizmus Rt. zürichi képviselője. A Schweizerischer Reisebüro Verband például sajtóközleményben adta hírül: mind a New Yorkba, mind a Washingtonba szóló utazások kötbérmentesen mondhatók le az utazási irodáknál. A svájci utazási nagykereskedőktől pedig azt az információt kapni, sorolta Nemes Andrea, hogy se Londonba, se Párizsba nincsenek új foglalások. Budapest és Magyarország ugyanakkor autóval, vonattal és busszal is megközelíthető, így a külképviseleten úgy látják: a vendégek megfelelő ajánlatokkal Magyarországra csábíthatók.

Kövesi Ariela Tel-Avivból arról tájékoztatta lapunkat, hogy Izraelben az egy éve tartó feszültségek, a biztonsági helyzet a beutazó turizmus 50-60 százalékos visszaesését idézte elő. A turizmus szakma mély válságban van, körülbelül 30 ezer embert bocsátottak el az ágazatból és eddig 32 szálloda zárt be. Az izraeli rendezvényeket egyelőre szerte a világban lemondják vagy elhalasztják. A kiutazás viszont változatlanul magas. A célországok szempontjából ugyanakkor bizonyos átrendeződést tapasztalni. Magyarországot továbbra is a kedvenc helyek között tartják számon. A múlt évhez képest július végéig 54 százalékkal több turista érkezett Magyarországra.

Párizs, a világ fővárosa is szenvedi a terror következményeit. Payer Beáta, az MT Rt. helyi képviselője éppen egy turisztikai vásáron vett részt Deauville-ban, ahol nagyrészt megriadt, utazási szándékában erősen bizonytalan közönséggel találkozott, akik nem merik vállalni a hosszabb utakat. Jó hír viszont, hogy a franciák az utazásról nem akarnak lemondani. Az utazási cégektől Payer Beáta azt hallotta, hogy Budapest igen keresett lett az utóbbi két hétben.

Zsámboky Gábor New York-ban úgy látja, a kialakult helyzeten hamar úrrá lesz Amerika és a világ, s nem kerül válságba a világ vezető iparága, a turizmus. S bár szerinte a terrortámadás óta eltelt idő még kevés ahhoz, hogy a jövőre vonatkozó reálisnak tűnő prognózisokat lehessen felállítani, a történtek nagy valószínűséggel az üzleti turizmusra lesznek a legnagyobb hatással. A korábbi évek tapasztalatai alapján egy-egy súlyosabb merényletet vagy az öbölháborút követő évben az amerikaiak utazási hajlandósága mintegy 20 százalékkal esett vissza. A hanyatlást követő egy évre viszont újra fejlődést tapasztaltak. Az amerikaiak, folytatta Zsámboky, ugyanakkor szeretnek jól élni és nem hagyják magukat ettől eltéríteni. Mint ahogy az utazástól sem.

(Magyar Hírlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről