Ismét meghiúsult a Rózsadomb Hotel eladása

Vágólapra másolva!
Még mindig vevőre vár a felújításra szoruló Rózsadomb Hotel. Nem sikerült tető alá hozni tegnap sem az üzletet, tudta meg a Magyar Hírlap Ternovszky Ferenctől, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumi elnökétől. Az ingatlan felének eladását a szakszervezeti küldöttek "obstrukciója" hiúsította meg. A szállót utoljára tavasszal akarták nyílt pályázaton eladni 2,9 milliárd forintért.
Vágólapra másolva!

Határozatképtelenség miatt hiúsult meg a szerda délelőtti kuratóriumi ülés - mondta el a lapnak Ternovszky Ferenc. Az elnök szerint legújabban a szálló ötven százalékát tulajdonló soproni önkormányzat adott be ajánlatot, amit Ternovszky így kommentált: nem kínáltak annyit, amennyit szeretnének kapni érte, de a végleges ár még alku kérdése. A lap értesülései szerint a soproniak hétszázmillió forintot kínáltak a harminc százalékban kész szálloda feléért. Ezt azonban a kuratóriumi tagok egy része alacsonynak tartotta. Korábbi információk szerint a Rózsadomb Hotelért, amely a budapesti II. kerület egyik legszebb részén már csaknem tíz éve használhatatlan állapotban van - jelenlegi állapotában - két, két és fél milliárd forintot ajánlott két befektetőcsoport. Az eladásról való szavazáskor a kuratórium nyolc tagjának kellett volna igennel szavazni, de csak heten voltak jelen. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a hat szakszervezeti tag közül csak egy volt ott - két küldött már időközben lemondott megbízatásáról, három távol maradt a kuratóriumi üléstől.

A MNÜA kuratóriuma a Hotel Rózsadombot 1997-ben 800 millió forinton a Hotel Rózsadomb Rt.-be apportálta, majd az így megszerzett részvénycsomagját átadta a Hunguest Rt.-nek, melynek alaptőkéjét azzal azonos értékben felemelte. A régen jobb napokat látott, 1974-ben épült elit szakszervezeti szállóból ma már - tavalyi árakon számolva - legalább 4,5 milliárd forintért lehetne egy közepes kategóriájú, háromcsillagos hotelt kialakítani. Egy korábbi információ szerint a szálló jelenlegi állapotának fenntartása és őrzése naponta 2,5-3 millió forintot emészt fel. A hotel jelenleg a Rózsadomb Szállodafejlesztési Kft. tulajdonában van, e kft.-nek pedig 50-50 százalékban a soproni önkormányzat és a Hunguest Rt. a tulajdonosa. Az egyik tulajdonos, a soproni önkormányzat mint a Globex-botrány egyik legnagyobb kárvallottja, kárpótlásul jutott a hotel tulajdonrészéhez.

A szállót már többször próbálták eladni, eddig sikertelenül. Az idén májusban egy gibraltári off shore cég és az Autóker Holding tették meg komolyabbnak tűnő ajánlatukat, ám egyik társaság sem jutott odáig, hogy a 10 millió forintos bánatpénz után a kiírásban szereplő 200 millió forintot is letegye. Ez azt jelenti, hogy nem gondolták komolyan a vételt - mondta a lapnak Ternovszky Ferenc.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Hat cég érdeklődik a Rózsadomb Hotel iránt
(2001. április 11.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről