Kínai cipők áraszthatják el az országot

Vágólapra másolva!
A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szerdán véget ért miniszteri találkozójának deklarációja szerint a beinduló új forduló három év alatt, 2005-re fejeződik be. A miniszteri találkozón megállapodtak arról is, hogy a gazdasági szempontok mellett a szociális, politikai, a környezetvédelmi, valamint a vidékfejlesztési célokat is szem előtt kell tartani az agrárkereskedelemben.
Vágólapra másolva!

Az agrárkereskedelmet érintő további belső támogatások csökkentéséről, a mezőgazdasági piacnyitásáról és a környezetvédelemről is tárgyalnak a közeljövőben induló új WTO tárgyalási fordulón - mondta Balás Péter, a Külügyminisztérium (KüM) külgazdaságért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten

A belső exporttámogatásokról szólva Balás elmondta: az új fordulóban a tagországok a végleges megszüntetés irányában tovább csökkentik azt. A környezetvédelem piaci hatásait érintő kérdés beemelése mellett a tárgyalási sorozatban új témákként jelennek meg a versenyszabályokat, a tőkeberuházást, a kereskedelem és az eladósodás valamint a technológiai transzfer kapcsolatát érintő területek.

A termelő beruházás tekintetében kétszakaszos tárgyalásról döntöttek, amelynek első fordulóján, 2003 közepén újabb miniszteri értekezleten vizsgálják az addig elért eredményeket. Az új WTO-fordulóban szerepet kap az ipari vámok további csökkentése, valamint a fokozatos piacnyitás a szolgáltatások kereskedelmében is.

Balás véleménye szerint Kína WTO-tagságától elsősorban a nagy piac kereskedelmének szabályozása várható. A helyettes államtitkár kijelentette: magyar viszonylatban a rendkívül kiegyensúlyozatlan kereskedelem arányának ugrásszerű változására nem lehet számítani.

A Kínába irányuló magyar export az elmúlt évben 50 millió dollár volt, míg a kínai import elérte az 1 milliárd dollárt. Hozzátette: Kína WTO-tagságának ellenére Magyarország fenntartja a cipő- és textilkereskedelem korlátozását, de fokozatosan bővülő kvótákat vezet be.

(MTI)

Ajánlat:

WTO

A WTO közleménye
(angol nyelven)

Korábban:

WTO: textilipari- és agrárkérdések a középpontban
(2001. november 13.)

Kína WTO-tag lehet
(2001. szeptember 15.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről