Elégedetten távozott a pénzmosás elleni bizottság

Vágólapra másolva!
Kedvező benyomással távozott csütörtökön Magyarországról az Európa Tanács pénzmosás ellen fellépő csoportjának bizottsága -tájékoztatta a Népszavát Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének illetékese. A bizottság ugyanis valamenynyi három évvel ezelőtt kritizált területen lényeges és látványos változásokat tapasztalt.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács pénzmosás ellen fellépő csoportjának hatfős bizottsága hétfőtől tartózkodott Magyarországon. A hat szakember három és fél napos munkája során azt igyekezett kideríteni, hogy mekkora mértékben fejlődött a pénzmosás elleni harc az országban. A bizottság munkája során minisztériumok és hatóságok irányítótestületei mellett a pénzintézetek és más piaci szereplők vezetőit és szakembereit is felkereste, hogy képet kapjon a változások mértékéről.

Három évvel ezelőtt, 1998-ban a hasonló céllal Magyarországon járt bizottság négy területen talált jelentős hiányosságokat. Akkori megállapításaik szerint Magyarországon a pénzmosás ellen küzdő hatóságok közötti koordináció nem volt megfelelő, nehezményezték a névtelen betétek elhelyezésének lehetőségét, kevésnek találták a bejelentett pénzmosási gyanút és alacsony szintűnek tartották a rendőrség e célra mozgósítható erőforrásait.

A héten Magyarországon járt bizottság mindegyik területen komoly változásokat tapasztalhatott. A parlament nemrég fogadta el azt a törvényt, amely megszünteti a névtelen betétek elhelyezését, és előírja az ilyen betétek átalakításának módját. Az ORFK-nál megerősítették a pénzmosásellenes harccal foglalkozó részleget, mely létszámában és eszközeiben is gyarapodott. A három évvel ezelőtti vizsgálat óta tárcaközi testület alakult, amely összehangolja a fontosabb pénzmosás ellen harcoló hatóságok tevékenységét, és a bizottság tagjai arról is meggyőződhettek, hogy a pénzügyi intézmények alaposabban megvizsgálják a pénzmozgásokat, és a gyanúsnak értékeltekből többet jelentenek be a hatóságoknak, mint három évvel korábban.

Mindennek alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szakembere arra számít, hogy a korábbinál jóval kedvezőbb jelentést állít össze a Magyarországon járt bizottság, mely több hónapos munka és többszörös egyeztetés után tárja a vizsgálatának eredményét az Európa Tanács elé. Jelentésüket a magyar állampolgárok az interneten, az Európa Tanács honlapján ismerhetik majd meg, ám annak részleteiről várhatóan a magyar hatóságok is beszámolnak a közvéleménynek.

Giczi József

(Népszava)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!